Jump to content

Shpërthimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpërthimi i 16 tonë eksploziv.

Shpërthimi është një zgjerim i shpejtë i vëllimit të një sasie të caktuar lënde që shoqërohet me një çlirim ekstrem të jashtëm të energjisë, zakonisht me gjenerimin e temperaturave të larta dhe lëshimin e gazrav me presion të lartë. Shpërthimet mund të krijohen gjithashtu nga një zgjerim më i ngadalshëm që normalisht nuk do të ishte i fuqishëm, por nuk lejohet të zgjerohet, kështu që kur çdo gjë që përmban zgjerimin thyhet nga presioni që krijohet ndërsa lënda brenda përpiqet të zgjerohet, lënda zgjerohet me forcë. . Një shembull i kësaj është një shpërthim vullkanik i krijuar nga zgjerimi i magmës në një dhomë magmë ndërsa ngrihet në sipërfaqe. Shpërthimet supersonike të krijuara nga eksplozivët e lartë njihen si shpërthime dhe udhëtojnë nëpër valë goditëse. Shpërthimet nënsonike krijohen nga eksplozivë të ulët përmes një procesi djegieje më të ngadaltë të njohur si deflagrim.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]