Shpimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpimi i titanit.

Shpimi është një proces prerjeje ku rrotullohet një kokë shpimi për të prerë një vrimë me prerje rrethore në materiale të ngurta. Pjesa e shpimit është zakonisht një mjet prerës rrotullues, shpesh me shumë pika. Biti shtypet në pjesën e punës dhe rrotullohet me shpejtësi nga qindra në mijëra rrotullime në minutë. Kjo e shtyn skajin e prerjes kundrejt produktit, duke i copëtuar nga vrima ndërsa shpohet.

Në shpimin e shkëmbit, vrima zakonisht nuk bëhet përmes një lëvizjeje prerëse rrethore, megjithëse pjesa zakonisht rrotullohet. Në vend të kësaj, vrima zakonisht bëhet duke goditur me çekan një shpuese në vrimë me lëvizje të shkurtra të përsëritura shpejt. Veprimi i goditjes me çekan mund të kryhet nga jashtë vrimës (stërvitja me çekiç sipër) ose brenda vrimës (stërvitja poshtë vrimës, DTH). Stërvitjet e përdorura për shpime horizontale quhen stërvitje drifter.

Në raste të rralla, pjesët në formë të posaçme përdoren për të prerë vrima me prerje tërthore jo rrethore; është e mundur një seksion kryq katror.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wolfram (mathematical software) website: Drilling a square hole