Jump to content

Shtëpi kukulle

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Titulli: "Shtëpi kukulle"

Autori : Henrik Ibsen

Personazhet: Nora, Torvald Helmeri, Elena, Ronku, Krogstadi

Permbajtja: Ne dramen "Shtëpi kukulle" pronar legjitimi i shtepisë eshte nje bashkeshort , nje baba dhe nje qytetar shembullor. Ne shtepine e tij te vogel me 3 femijet dhe gruan ne shohim strehen e embel familjare , familien e lumtur e të përkryer. Nora jeton e lumtur e sigurte se i ka realizuar me te vertete te gjitha endrrat e saj si per te qene bashkeshorte dhe nene ideale, per te pasur nje bashkeshort ideal i cili ne disa raste do mund te jepte edhe jeten per te shpetuar nderin e saj. Kur bashkeshorti i saj duhet te bente nje udhetim te domosdoshem per shendetin e tij ajo mori disa para borxh pa i thene askujt dhe as vete Helmerit ky ishte gabimi i saj i pare. Pasi kaloi kjo periudhe Helmeri u ngrit ne detyre si drejtor ne banken ku punonte. Pikerisht ne kohen kur ajo mendonte se bashkeshorti do ta mbeshtesete dhe kur enderronte per ate burrin qe do te jepte dhe jeten per Noren ai vjen i nxehur me lajmin e se vertetes e i flet shume ashper duke e fyer sepse ajo po e turperonte sepse atij i rrezikohej karriera.Kur e sheh veten jashte rrezikut ai kthehet serish ne ate bashkeshortin e embel dhe ledhtor me gruan e vet qe per te ishte si nje kukull.Por Nora ka vendosur te largohet dhe te lere gjithcka pas.Me ne fund ajo e kuptoi se gjate gjithe jetes se saj ishte trajtuar si nje loder, ne fillim nga babai e me pas nga burri i saj.Ajo u tregua shume e guximshme dhe po i tregonte te gjitheve se ajo ishte e afte ti dilte per zot vetes dhe ti bente balle jetes e vetme.

Perkthime