Shtëpia romake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Romën e Lashtë, domus (shumës domūs, gjinore domūs ose domī ) ishte lloji i shtëpisë së qytetit të pushtuar nga shtresat e larta dhe disa të lirë të pasur gjatë epokave republikane dhe perandorake . Ajo u gjet pothuajse në të gjitha qytetet kryesore në të gjithë territoret romake. Fjala moderne angleze shtepiake vjen nga latinishtja domesticus, e cila rrjedh nga fjala domus . Fjala dom në gjuhët moderne sllave do të thotë "shtëpi" dhe është një lidhje e fjalës latine, që kthehet në proto-indo-evropiane . Së bashku me një domus në qytet, shumë nga familjet më të pasura të Romes se lashte zotëronin gjithashtu një shtepi të veçantë fshati të njohur si vilë . Shumë prej tyre zgjodhën të jetonin kryesisht, apo edhe ekskluzivisht, në vilat e tyre; këto shtëpi ishin përgjithësisht shumë më madhështore në shkallë dhe në hektare tokë më të madhe për shkak të hapësirës më të madhe jashtë qytetit të rrethuar dhe të fortifikuar..

Klasat elitare të shoqërisë romake ndërtuan rezidencat e tyre me dekorime të përpunuara mermeri, panele mermeri të inkorporuara, dyer dhe kolona, si dhe piktura dhe afreske të shtrenjta. Shumë romakë të varfër dhe të klasës së mesme të ulët jetonin në apartamente me qira të mbushura me njerëz, të pista dhe kryesisht të rrënuara, të njohura si insulae . Këto blloqe apartamentesh me shumë nivele u ndërtuan sa më lart dhe sa me te forta dhe kishin shumë më pak status dhe komoditet sesa shtëpitë private të të begatëve.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtëpitë e etruskëve të hershëm (paraardhësve të romakëve) ishin të thjeshta, madje edhe për klasat e pasura ose sunduese. Ishin kasolle të vogla të njohura, të ndërtuara në planimetri boshtore të një salle qendrore me një çati të hapur. Besohet se Tempulli i Vesta-s ishte, në formë, i kopjuar nga këto banesa të hershme, sepse adhurimi i Vesta-s filloi në shtëpitë individuale. Kasollet ndoshta ishin prej balte dhe druri me çati prej kashte dhe një hapje në qendër për të dalë nga tymi i vatrës. Ky mund të ketë qenë fillimi i atriumit, i cili ishte i zakonshëm në shtëpitë e mëvonshme. Ndërsa Roma bëhej gjithnjë e më e begatë nga tregtia dhe pushtimet, shtëpitë e të pasurve u rritën si në madhësi ashtu edhe në luks, duke imituar shtëpinë e atriumit etrusk dhe shtëpinë e peristilit helenistik.

Hapësira e brendshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rimendimi i një artisti të fundit të shekullit të 19-të i një atriumi në një domus të Pompeit

Shtëpia përfshinte dhoma të shumta, oborre të brendshme, kopshte dhe mure të pikturuara bukur që ishin të përcaktuara me hollësi. Vestibulumi (salla e hyrjes) të çonte në një sallë të madhe qendrore: atriumin, i cili ishte pika qendrore e domusit dhe përmbante një statujë ose një altar për perënditë e shtëpisë. Nga atriumi dilnin cubicula (dhomat e gjumit), një dhomë ngrënie triclinium ku mysafirët mund të hanin darkë ndërsa ishin të shtrirë në divane, një tablo (dhomë ndenjeje ose studim) dhe culina (kuzhinë romake). Nga jashtë, dhe pa asnjë lidhje të brendshme me atriumin, ishin taberna (dyqane me pamje nga rruga).

Në qytetet në të gjithë Perandorinë Romake, pronarët e pasur të shtëpive jetonin në ndërtesa me pak dritare të jashtme. Dritaret prej xhami nuk ishin të disponueshme: prodhimi i xhamit ishte në fillimet e tij. Kështu, një qytetar i pasur romak jetonte në një shtëpi të madhe të ndarë në dy pjesë dhe të lidhura së bashku nëpërmjet tablosë ose studimit ose nga një vendkalim i vogël.

Për të mbrojtur familjen nga ndërhyrës, hyrja nuk do të përballej me rrugë, gjë që linte më shumë hapësirë brenda.

Përreth atriumit ishin rregulluar dhomat kryesore të familjes së zotit: dhomat e vogla të dhomës ose dhomat e gjumit, tabloja, e cila shërbente si dhomë ndenjjeje ose studimi, dhe trikliniumi, ose dhoma e ngrënies. Shtëpitë romake ishin si shtëpitë greke. Vetëm dy objekte ishin të pranishme në atriumin e Caecilius në Pompei : larariumi (një faltore e vogël për Lares, perënditë e shtëpisë) dhe një kuti e vogël bronzi që ruante sende të çmuara familjare. Në dhomën kryesore të gjumit ishte një shtrat dhe divan i vogël prej druri, i cili zakonisht përbëhej nga disa mbushje të lehta. Me zhvillimin e domusit, Tablinum mori një rol të ngjashëm me atë të studimit. Në secilën nga dhomat e tjera të gjumit zakonisht kishte vetëm një krevat. Trikliniumi kishte tre divane që rrethonin një tavolinë. Trikliniumi shpesh ishte i ngjashëm në madhësi me dhomën kryesore të gjumit. Studimi u përdor si vendkalim. Nëse i zoti i shtëpisë ishte bankier ose tregtar, studimi shpesh ishte më i madh për shkak të nevojës më të madhe për materiale. Shtëpitë romake shtriheshin në një bosht, në mënyrë që vizitorit t'i jepej një pamje përmes rubinetit, atriumit dhe tablinumit deri te peristili.

Elemente arkitekturore të brendshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skema e një shtepie

Vestibulum ( Fauces ) Vestibulumi ishte salla kryesore hyrëse e domusit romak. Zakonisht shihet vetëm në struktura më madhështore; megjithatë, shumë shtëpi urbane kishin dyqane ose hapësira me qira direkt jashtë rrugëve me derën e përparme ndërmjet. Vestibulumi do të kalonte në gjatësinë e këtyre dyqaneve ballore të Tabernae. Kjo krijoi siguri duke mbajtur pjesën kryesore të domusit jashtë rrugës. Në shtëpitë që nuk kishin hapësira për qira përpara, ose dhomat ose një zonë e mbyllur do të ndaheshin ende nga një vestibulum i veçantë.

Atrium (shumës atria) Atriumi ishte pjesa më e rëndësishme e shtëpisë, ku përshëndeteshin të ftuarit dhe vartësit ( klientët ). Atriumi ishte i hapur në qendër, i rrethuar të paktën pjesërisht nga portikë me tavan të lartë që shpesh përmbanin vetëm orendi të rralla për të dhënë efektin e një hapësire të madhe. Në qendër ishte një hapje çati katrore e quajtur kompluvium, në të cilën mund të vinte uji i shiut, që derdhej nga çatia e pjerrët me tjegulla. Direkt poshtë kompluviumit ishte impluvium .

Impluvium Një impluvium ishte në thelb një pishinë kullimi, një pjesë e cekët drejtkëndore e fundosur e Atriumit për të mbledhur ujin e shiut, i cili derdhej në një cisternë nëntokësore. Impluviumi ishte shpesh i veshur me mermer, dhe rreth të cilit zakonisht ishte një dysheme me mozaik të vogël.

Rubinet Këto ishin të ngjashme në dizajn dhe funksion të vestibulumit, por u gjetën më thellë në domus. Të ndara nga gjatësia e një dhome tjetër, hyrja në një pjesë tjetër të rezidencës arrihej nga këto rrugëkalime të cilat tani do të quheshin salla, korridore ose korridore.

Tablinum Midis atriumit dhe peristilit ishte Tablinum, një zyrë e llojllojshme për dominusin, i cili do të priste klientët e tij për përshëndetjen e mëngjesit. Dominus ishte në gjendje të komandonte shtëpinë vizualisht nga kjo pikë e favorshme si kreu i autoritetit shoqëror të paterfamilias.

Triclinium Dhoma romake e ngrënies. Zona kishte tre kolltukë, klinai, në tre anët e një tavoline të ulët katrore. Oecus ishte salla ose salloni kryesor në një shtëpi romake, e cila përdorej herë pas here si një triklinium për bankete.

Alae Dhomat e hapura (ose kthina) në secilën anë të atriumit. Maskat e vdekjes stërgjyshore, ose imagjinatat mund të jenë shfaqur këtu.   Divani ose krevati i dasmës, lectus genialis, vendosej në atrium, në anën përballë derës ose në njërën nga alae.

Dhoma e gjumit Cubiculum . Mozaikët e dyshemesë së kabinës shpesh shënonin një drejtkëndësh ku duhej vendosur shtrati.

Culina Kuzhina në një shtëpi romake. Kulina ishte e errët dhe tymi nga zjarri i gatimit mbushte dhomën pasi ajrimi më i mirë i disponueshëm në kohën romake ishte një vrimë në tavan ( oxhaku i shtëpisë nuk do të shpiket deri në shekullin e 12-të të es). Këtu skllevërit përgatitnin ushqim për zotërinjtë dhe mysafirët e tyre në kohën romake.

Posticum A hyrja e shërbëtorëve përdoret gjithashtu nga anëtarët e familjes që duan të largohen nga shtëpia pa vëzhguar.

Hapësira e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa e jashtme e domusit që paraqet hyrjen me ostium

Pjesa e pasme e shtëpisë ishte e përqendruar në peristil po aq sa pjesa e përparme në atrium. Peristiliumi ishte një kopsht i vogël i rrethuar shpesh nga një pasazh me kolona, modeli i manastirit mesjetar. Përreth peristilit ishin banjat, kuzhina dhe trikliniumi veror. Kuzhina ishte zakonisht një dhomë shumë e vogël me një sobë të vogël banak me dru. Të pasurit kishin një skllav që punonte si kuzhinier dhe e kalonte pothuajse të gjithë kohën e tij ose të saj në kuzhinë. Gjatë një dite të nxehtë vere, familja hëngri vaktet e tyre në triklinin e verës për të shmangur vapën. Shumica e dritës vinte nga kompluviumi dhe peristiliumi i hapur.

Nuk kishte hapësira të veçanta të përcaktuara qartë për skllevërit ose për gratë. Skllevërit ishin kudo në një shtëpi romake dhe flinin jashtë dyerve të zotërinjve të tyre natën; gratë përdornin atriumin dhe hapësirat e tjera për të punuar pasi burrat ishin nisur për në forum. Nuk kishte gjithashtu një dallim të qartë midis dhomave të destinuara vetëm për përdorim privat dhe dhomave publike, pasi çdo dhomë private mund të hapej për mysafirët në një moment.

Elemente arkitekturore të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ostiumi, Hyrja në domus.
 • Tabernae
 • Compluvium, Çatia mbi atrium e cila ishte e pjerrët qëllimisht për të kulluar ujin e shiut në pishinën impluvium. Kjo ishte përgjithësisht e pjerrët nga brenda, por shumë dizajne kanë çatitë të pjerrëta në drejtim të kundërt larg nga hapja qendrore.
 • Peristili
 • Piscina
 • Exedra

Arkeologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtëpia e Augustit, Kodra Palatine, Romë

Pjesa më e madhe e asaj që dihet për domusin romak vjen nga gërmimet në Pompei dhe Herculaneum . Ndërsa ka gërmime të shtëpive në qytetin e Romës, asnjëra prej tyre nuk e ruajti integritetin origjinal të strukturave. Shtëpitë e Romës janë kryesisht themele të zhveshura, kisha të konvertuara ose ndërtesa të tjera komunitare. Domusi më i famshëm romak është Shtëpia e Augustit . Pak nga arkitektura origjinale mbijeton; ka mbetur vetëm një pjesë e vetme me shumë nivele të kompleksit të madh. Edhe në gjendjen e saj origjinale, Shtëpia e Augustit nuk do të kishte qenë një përfaqësim i mirë i një shtëpie tipike, pasi shtëpia i përkiste një prej qytetarëve më të fuqishëm, më të pasur dhe me ndikim të Romës. Në të kundërt, shtëpitë e Pompeit u ruajtën të paprekura, pikërisht siç ishin kur u pushtuan nga romakët 2000 vjet më parë. 

Dhomat e domusit të Pompeit shpesh pikturoheshin në një nga katër stilet pompeniane : stili i parë imitonte muraturën ashlar, stili i dytë përfaqësonte arkitekturën publike, stili i tretë përqendrohej në krijesat mitologjike dhe stili i katërt kombinonte arkitekturën dhe krijesat mitologjike të stilet e dyta dhe të treta.

Rëndësia e shtëpisë si një strehë e sigurt e njohur botërisht u shkrua nga Cicero pas një atentati herët në mëngjes. Ai flet për një perfugium komune, një strehë universale ose strehë normale të rënë dakord të një individi: Unë nuk jam konsulli as për forumin... as për kampusin... as për dhomën e Senatit... as për shtëpinë, strehën e përbashkët të të gjithëve, apo shtratin, vendin që na është dhënë për prehje, as selinë e nderit. ishte i lirë nga prita dhe rreziku i vdekjes -- Cicero

Koncepti i vendbanimit ligjor si "domicilium" ose përdorimi i sotëm "domicile" është një standard i dokumentuar dhe ligjor, i zakonshëm në shoqërinë perëndimore për mijëra vjet. Një referencë e hershme për domicilium gjendet në Lex Plautia Papiria, një plebishit romak i miratuar në 89 para Krishtit. Sipas këtij ligji, komunitetet italiane të cilave më parë u ishte mohuar, tani mund të fitonin nënshtetësinë.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Arkitektura romake
 • vilë romake
 • Shtëpia e Kaskadës në Utica, tipike për shumicën e shtëpive romake të gërmuara në Afrikën e Veriut
 • Townhouse (Britania e Madhe), shtëpi me funksion ekuivalent në Britaninë e hershme moderne dhe moderne
 • Hotel particulier, shtëpi me funksion të njëjtë në Francën e hershme moderne dhe moderne

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]