Jump to content

Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura Greke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Shtabit të Përgjithshëm të Mbrojtjes Kombëtare të Greqisë.

Shtabi i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura Greke (Greqisht: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ΓΕΕΘΑ) është stafi i lartë i Forcave të Armatosura Greke. Ajo u krijua në vitin 1950, kur ministritë e veçanta të shërbimeve të armatosura u konsoliduan në Ministrinë e Mbrojtjes Kombëtare. Roli i tij në kohë paqeje ishte si një organ koordinues dhe i lartë konsultativ në dispozicion të qeverisë greke dhe në kohë lufte si selia e përgjithshme e Forcave të Armatosura. Vitet e fundit, përmes përpjekjeve të vazhdueshme për rritjen e bashkëpunimit dhe integrimit ndër-shërbimesh, HNDGS ka marrë kontrollin operacional në kohë paqeje mbi degët e veçanta. Midis 19 dhjetorit 1968 dhe 10 gushtit 1977, HNDGS u shfuqizua dhe në vend të tij u krijua Shtabi i Forcave të Armatosura.

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Mbrojtjes Kombëtare Greke drejton HNDGS dhe është këshilltari kryesor i Këshillit Qeveritar për Punët e Jashtme dhe Mbrojtjes (KYSEA) dhe i Ministrit të Mbrojtjes për çështjet ushtarake. Nëpërmjet shefave të Shtabit të Përgjithshëm ushtron komandimin operacional të Shtabit të Përbashkët dhe të njësive që i nënshtrohen, si dhe të forcave të tjera, kur bëhet fjalë për çështjet e zbatimit të planeve të operacionit dhe zbatimin, drejtimin e sistemit të menaxhimit të krizave. të operacioneve jashtë territorit kombëtar dhe pjesëmarrjes së Forcave të Armatosura në përballjen e situatave të veçanta në kohë paqeje.

Ai ndërton Strategjinë Kombëtare Ushtarake pasi ka marrë në konsideratë sugjerimet e Shtabit të Përgjithshëm të Shërbimeve të Forcave të Armatosura dhe sipas udhëzimeve të Ministrisë së Mbrojtjes drejton dhe propozon prioritetin e programeve të armatimit dhe sugjeron drejtimet dhe prioritetet e përgjithshme të politikës për çdo objektiv operacional.

Tradicionalisht, që nga shek. 1970, Shefi i HNDGS mban gradën e gjeneralit të plotë, admiralit ose kryemarshallit ajror dhe është i vetmi oficer me katër yje në detyrë i Forcave të Armatosura Greke (në krahasim me pensionistët, pasi gradat me tre yje shpesh promovohen me një gradë në pension).

Që nga 17 janari 2020, shefi në detyrë i Shtabit të Përgjithshëm të Mbrojtjes Kombëtare të Greqisë është gjenerali Konstantinos Floros.[1]

  1. ^ "ΚΥΣΕΑ - Κρίσεις 2020: Αυτή είναι η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων". www.armyvoice.gr (në greqisht). 2020-01-17. Marrë më 2020-01-17.