Shtypja e ajrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
barografi
Barometri me zhivë

Ajri është materje e cila ka peshën e vet. Thërmijat e ajrit nën ndikimin e forcës së gravitetit, shkaktojnë trysni në të gjitha objektet në sipërfaqen e Tokës dhe quhet trysni ose presion atmosferik. Në kushtet e qetësisë së ajrit trysnia atmosferike mbi sipërfaqe të caktuar i pëgjigjet masës së shtyllës së ajrit të atmosferës mbi sipërfaqen gjegjëse.

Ligji i Paskalit thotë:Shtypja e ustruar ne një lend te mbyllur e rrit shtypjen njesoj ne te gjitha anet për te njejte madhesi.