Jump to content

Sikorsky UH-60 Black Hawk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sikorsky UH-60A Black Hawk (S-70A), Ushtria Amerikane

Sikorsky UH-60 Black Hawk është një helikopter ushtarak me katër tehe, me dy motorë, me ngritje mesatare, i prodhuar nga Sikorsky Aircraft. Sikorsky paraqiti dizajnin S-70 për konkursin Utility Taktik të Transportit të Avionëve të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara (UTTAS) në vitin 1972. Ushtria e caktoi prototipin si YUH-60A dhe zgjodhi Black Hawk si fitues të programit në 1976, pas një garimi të fluturimit me Boeing Vertol YUH-61.

I emëruar pas liderit vendas amerikan të luftës Black Hawk, UH-60A hyri në shërbim me Ushtrinë e SHBA në 1979, për të zëvendësuar Bell UH-1 Iroquois si helikopter transportues taktik i Ushtrisë. Kjo u pasua nga vënia në terren e varianteve të luftës elektronike dhe operacioneve speciale të Black Hawk. Janë zhvilluar gjithashtu variante të përmirësuara të shërbimeve UH-60L dhe UH-60M. Versionet e modifikuara janë zhvilluar gjithashtu për Marinën, Forcën Ajrore dhe Rojet BregdetareSHBA. Përveç përdorimit të ushtrisë amerikane, familja UH-60 është eksportuar në disa vende. Black Hawks kanë shërbyer në luftime gjatë konflikteve në Grenada, Panama, Irak, Somali, Ballkan, Afganistan dhe zona të tjera në Lindjen e Mesme.[1]

  1. ^ "Sikorsky UH-60 Black Hawk", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-20, marrë më 2022-12-22