Simbiontët (Marvel Comics)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Klyntar (colloquial: Symbiotes) janë një specie imagjinare e simbioteve inorganike, amorfike, shumëqelizorë, jashtëtokësore që shfaqen në librat komik amerikan të botuar nga Marvel Comics. Lidhja Klyntar me mbajtësit e tyre, duke krijuar një lidhje simbiotike përmes së cilës krijohet një entitet i vetëm. Ata gjithashtu janë në gjendje të ndryshojnë lehtë personalitetet e mbajtësve, duke ndikuar në dëshirat e tyre më të errëta, së bashku me amplifikimin e tipareve të tyre fizike dhe emocionale dhe personalitetit, duke u dhënë atyre aftësi super-njerëzore.

Pamja e parë e simbiozës ndodh në The Amazing Spider-Man # 252, Spider-Man # 90, dhe Marvel Team-Up # 141 (lëshuar njëkohësisht në Maj 1984), në të cilën Spider-Man sjell një shtëpi në Tokë pas Luftrave Sekrete (Luftërat Sekrete # 8, e cila u lirua muaj më vonë, detajon takimin e tij të parë me të). Koncepti u krijua nga një lexues Marvel Comics, me botuesin që bleu idenë për $ 220. Dizajni origjinal u modifikua më pas nga Mike Zeck, duke u bërë Simbiote Venom. Koncepti do të hulumtohej dhe do të përdorej në të gjithë stilin e shumëfishtë, spekulimet spin-off dhe projektet derivative.

Zanafilla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Simbiotët u krijuan fillimisht nga një hyjni e lashtë e keqe e parëndësishme e quajtur Knull, Zoti i Abyss. Kur qiellorët filluan planin e tyre të madh për të evoluar universin, Knull duke parë se "Mbretëria" e tij ishte duke u prekur, ai u hakmor duke ndërtuar All-Black, simbioti i parë, dhe prerë një Qiellor. Pastaj, Qiejve të tjerë e dëbuan Knullin së bashku me kokën e shkëputur Qiellor në Void. Pas kësaj, ai filloi të përdorte gjakun dhe kokën si një Forge për simbiotët, ku ata morën dobësitë e zërit dhe zjarrit (Kreu më vonë do të bëhej Knowhere). Ai pastaj hyri në një gjenocid kundër perëndive të tjera. Kur lufton me perënditë e tjera, ai rrëzon në një planet të shkretuar ku All-Black e la atë dhe shkoi te Gorri, meqenëse Gorr ishte plot me urrejtje dhe u përpoq ta vriste zotin tjetër dhe Knullin. Knull pastaj zgjohet dhe krijoi një ushtri të simbiotëve që ai përdorte për të pushtuar planetet dhe për të gllabëruar gjithë qytetërimet, duke krijuar në këtë proces Empire Symbiote. Megjithatë, kur një përbërës i ngjashëm me dragon shkoi në Tokën mesjetare, Thor e mundi atë dhe shkatërroi lidhjen mes Knull dhe simbiotëve. Pas ndërprerjes së ndërlidhur të Knullit me simbiotët, simbioti u zgjua mendja filloi të shqyrtonte nocione nderi dhe fisnikërie ndërsa lidheshin me mbajtës dashamirës. Simbiotët më pas u rebeluan kundër zotit të tyre, duke e burgosur atë në zemrën e një planeti artificial në Galaxy të Andromedas ata e quajtën Klyntar, e cila është fjala e tyre për "kafaz". Të turpëruar nga e kaluara e tyre e errët, simbiotët e Klyntar dëshironin të përhapnin dhe ruanin paqen përgjatë Kozmosit duke kërkuar nga mbajtës të denjë nga lloje të ndryshme për të krijuar një organizatë të luftëtarëve fisnikë. Sidoqoftë, këto synime altruiste ishin të papërsosur, pasi simbiotët Klyntar mund të korruptoheshin nga mbajtës me pabarazitë kimike të dëmshme ose atribute problematike të personalitetit, duke i kthyer ato në parazitë shkatërrues, të cilët do të përhapnin gënjeshtra dhe dezinformime për llojin e tyre në mënyrë që t'i bënin njerëzit e tjerë frikë dhe urrejtje speciet simbiotike si një e tërë.   Klyntar i korruptuar u bë më i përhapur se homologët e tyre dashamirës, duke krijuar një kulturë hapësinore dedikuar për infektimin dhe mbikëqyrjen e planetit të tërë. Klyntar i korruptuar i detyroi mbajtësit e tyre të kryejnë bëmat që sfidojnë vdekjen me qëllim që të ushqehen nga surges e hormoneve si adrenalin dhe phenethylamine. Këto qenie strehuese do të vdisnin shpejt, ose për shkak të veshin nga stresi dhe stresi i vazhdueshëm ose si rezultat i rrezikut të brendshëm në stunts kryer.

Në një moment, një planet i drejtuar nga simbiotët u gllabërua nga Galaktusi. Për shkak të kujtesës së tyre gjenetike, të gjitha simbiotët tani i neveriten si Galaktusi dhe ish-lajmëtarja e tij, Silver Surfer. ZZZXX, një simbiozë me një predilection për të ngrënë trurin, ishte kapur edhe nga Shi'ar, dhe burgosur dhe studiuar për vite derisa ajo u lirua dhe të punësuar si një Gardë Praetorian nga Gabriel Summers.