Jump to content

Sirena

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
John William Waterhouse, Një sirenë.

Në folklor, një sirenë është një krijesë ujore me kokën dhe pjesën e sipërme të trupit të një njeriu femër dhe bishtin e një peshku. Sirenat shfaqen në folklorin e shumë kulturave në mbarë botën, duke përfshirë Evropën, Azinë dhe Afrikën.

Sirenat ndonjëherë shoqërohen me ngjarje të rrezikshme si përmbytjet, stuhitë, mbytjet e anijeve dhe mbytjet. Në traditat e tjera popullore (ose ndonjëherë brenda të njëjtave tradita), ato mund të jenë dashamirës ose dashamirës, duke dhuruar mirësi ose duke rënë në dashuri me njerëzit.

Ekuivalenti mashkullor i sirenës është merman, gjithashtu një figurë e njohur në folklor dhe heraldikë. Megjithëse traditat dhe shikimet e sirenave janë më pak të zakonshme se ato të sirenave, përgjithësisht supozohet se ato bashkëekzistojnë me homologet e tyre femra. Mashkulli dhe femra kolektivisht nganjëherë quhen merfolk ose merpeople.

Koncepti perëndimor i sirenave si këngëtare të bukura, joshëse mund të jetë ndikuar nga Sirenat e mitologjisë greke, të cilat fillimisht ishin gjysmë zogjsh, por u përfytyruan si gjysmë peshku në epokën e krishterë. Rrëfimet historike të sirenave, të tilla si ato të raportuara nga Christopher Columbus gjatë eksplorimit të tij në Karaibe, mund të kenë qenë shikime të manateve ose gjitarëve të ngjashëm ujorë. Ndërsa nuk ka asnjë provë që sirenat ekzistojnë jashtë folklorit, raportet për pamjet e sirenave vazhdojnë deri në ditët e sotme.

Sirenat kanë qenë një temë popullore e artit dhe letërsisë në shekujt e fundit, si në përrallën letrare të Hans Christian Andersen "Sirena e Vogël" (1836). Më pas ato janë përshkruar në opera, piktura, libra, komike, animacione dhe filma live-action.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]