Sirio Berati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sirio Berati (i lindur më 2 shtator 1999 në qytetin e Beratit) është një artist i ri shqiptar. Sirio[1] është një artist vizual / dixhital, puna e të cilit është e fokusuar kryesisht në prodhimin e videos[2] dhe kompozimin e portreteve fotografike, por pa u kufizuar vetem në këtë fushë. Veprat e tij artistike vijnë me një tregim emocional ndërsa Sirio trajton në tematikë nocionin e identitetit[3]. Si një student i artit, Sirio ka eksperimentuar në shumë fusha të tij dhe ka hulumtuar një sërë mediumesh të ndryshme[4], si në art 2D dhe atë 3D.

Sirio Berati
Sirio Berati Zoom.jpg
Sirio Berati
Informacione
Pseudonim(e)Sirio
Lindja2 Shtator 1999
Profesion(e)Artist Vizual
Webfaqja
Sirioberati.com }}


Jeta dhe Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sirio ka mbaruar dhjetë vitet e edukimit parësor në Shqipëri, ku një vit e ka zhvilluar ne shkollën internacionale Albanian College Durrës. Më pas, për të vazhduar studimet dytësore, është shperngulur ne Angli ku ka kompletuar 2 vitet e mbetura të gjimnazit të specializuara në biologji, shkenca politike dhe arte vizive. Pas përfundimit të gjimnazit, Sirio vazhdon studimet[5] e larta në Kanada për Shkenca Politike dhe Filozofi ne Universitetin e McGill, Montreal.

Ekzpozita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzpozita "Afrohuni Kaosit"[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zbrazëtira Blu
Duke rënë në zbrazëtirën blu
Kjo vepër arti është vazhdimi i tregimit të 'Duke rënë në zbrazëtirën blu'.
Artisti Sirio Berati
Viti 2018
Subjekti Në këtë pikë, protagonisti ka arritur emocionalisht zbrazëtirën blu. Pjesa është pikturë njëngjyrëshe, që përmban vetëm tonet dhe nuancat e dëshpërimit, veçanërisht blu 27, duke krijuar një imazh të shtrembëruar surreal, duke paraqitur në këtë mënyrë emocionet e brendshme të artistit. Ndërtimi i kësaj pjesë dhe detajet e portretit u ndikuan nga Ian Macarthur dhe Gabi Trinkaus.
Dimensionet 85 cm × 54 cm ×  (33 in × 21 in)

Njohja e Sirio si një artist vizual ndodhi kur ai prezanoi ekspozitën e tij të parë në Britani të Madhe dhe me pas ne Kanada, Monreal[6], duke e quajtur "Afrohuni kaosit[7]". Një ekspozitë prej 13 veprash arti që ndryshojnë në medium dhe ide, por prezantojnë me koherencën temën e identitetit dhe kulturës. Me një perspektivë unike, puna e Sirios kanalizon përvojat e veta me vetë-zhvillimin dhe kulturën[8]. Një pjesë e ekspozitës është prezantuar më pas dhe në Kanada[9], pranë galerisë Ambigu[10]

Ekspozita "Afrohuni Kaosit" nga Sirio Berati
Përtej Zbrazëtirës Blu II
Beyond the Blue Void II.jpg
Përtej Zbrazëtirës Blu është auto-portreti i parë Sirio (versioni i dytë është një printim dixhital).
Artisti Sirio Berati
Subjekti Ndërsa fytyra e tij është plasaritur, copa prej ari përdoren për 'riparimin' e portretit të tij, pasi tradita japoneze e riparimit me arin, Kintsugi, sugjeron që mediumi dhe figura bëhet më e vlefshme pas këtij veprimi. Shumë modele që lidhen me veshjet e hershme folklorike shqiptare me motive ari mund të vërehen, duke e bërë kështu një lidhje me kulturën e tij dhe rëndësinë e vetë identitetit. Në këtë mënyrë, ndryshe nga Blue Void, të çara e artë simbolizojnë dritën. Krijuar nga Sirio Berati (@sirio)
Përtej Zbrazëtirës Blu
Beyond the Blue Void 01.jpg
Përtej Zbrazëtirës Blu është auto-portreti i parë Sirio në vaj.
Artisti Sirio Berati
Viti 2018
Subjekti Ndërsa fytyra e tij është plasaritur, copa prej ari përdoren për 'riparimin' e portretit të tij, pasi tradita japoneze e riparimit me arin, Kintsugi, sugjeron që mediumi dhe figura bëhet më e vlefshme pas këtij veprimi. Shumë modele që lidhen me veshjet e hershme folklorike shqiptare me motive ari mund të vërehen, duke e bërë kështu një lidhje me kulturën e tij dhe rëndësinë e vetë identitetit. Në këtë mënyrë, ndryshe nga Blue Void, të çara e artë simbolizojnë dritën. Krijuar nga Sirio Berati (@sirio)
Dimensionet 85 cm × 54 cm ×  (33 in × 21 in)
Vendi Montreal, Canada

"Afrohuni Kaosit" paraqet një instalim tipografik, një skulpturë të kokës njerëzore, një pikturë akrilike dhe 5 seri të ndryshme fotografike dixhitale: Duke Rënë në Zbrazëtirën Blu, Deti Blu Klein, Në Qijet e Stuhishëm dhe në fund Penguar nga Tabutë Kulturore . Megjithëse pjesët janë dukshëm të ndryshme në mënyrën se si ato paraqiten, shpalosen dhe krijohen, së bashku ata ndjekin një tregim mjaft kompleks dhe koherent të vetërealizimit. Synimi[4] i Sirio me "Afrohuni Kaosit" është të eksplorojë idetë e tij nëpër faza të ndryshme të zhvillimit vetjak dhe të tregojë procesin e përshtatjes në botën e re, në të cilën duket qartë në Duke Nënë në Zbrazëtirën[11] Blu.

Duke ekxploruar identitetin, puna e Sirio fillimisht u frymëzua nga Grayson Perry, kur fliste për klasën dhe shijen, por shkoi në një drejtim tjetër kur zbuloi Ian Macarthur dhe zbatimin e kulturës së tij në veprat e tij, që është themeli i kësaj ekspozite . Në mënyrë eksplicite, tema qendrore e ekspozitës është identiteti, për shkak të faktit se Sirio e sheh kulturën si variablin kryesor që e bën punën e tij mjaft personale. Shumë ngjyra të tokës, si në Deti Blu Klein dhe elementët natyrorë[12] përdoren në veprat e Sirios, të tilla si planetet apo peizazhet në Vanquish the wave of fear, pasi Sirio dëshiron që shikuesit të gëzojnë vizualisht të dy realitetet që u janë prezantuar.

Seria Deti Blu Klein është frymëzuar nga Yves Klein. Kjo punë lidhet me artistin në një nivel personal, pasi deti dhe mënyra se si ngjyrat e ndryshme bashkohen duke krijuar një marrëdhënie harmonike ka qenë gjithmonë interesante për të. Ngjyrat e kaltër përdoren për të pikturuar veprat në akrilik. Mesazhi që artistja po përpiqet të përcjellë është i paqartë, e hapur për interpretimet e shikuesit. Përveç 5 serive, Sirio u spikat kryesisht në Britaninë e Madhe për veprën e tij Udhëtim Konfliktual Drejt Realitetit, duke e bërë atë veprën e tij të parë që sjell një cimim[13] në shkallë kombëtare, si ajo e veprës më të mirë 2D për artistët e rinj në Britaninë e Madhe.

Udhëtim Konfliktual Drejt Realitetit Kjo vepër në vetvete flet për ëndrrat që shpesh janë zëvendësim i realiteti[14]t. Një konflikt personal vihet re, ku karakter lufton veten në mënyrë që të arrij në një hiperrealitet imagjinar të portretizuar; një botë magjike. Nënndërgja është portretizuar në të djathtë, koshienca në qendër dhe vetja ideale në të majtë. Procesi i vetëvlerësimit dhe transformimit kumbon.


Puna me e re që i bashkangjitet kësaj ekspozite ne 2019 është dhe "Përtej së Mirës dhe së Keqes". E gjithë ideja pas këtij koncepti të vjen si inspirim nga Friedrich Nietzsche Njerëzit e gjykojne[15] moralin me anë të së mirës dhe së keqes, por kjo nuk eshtë e gjitha.

Beyond Good and Evil
Beyond Good and Evil.png
Artisti Sirio Berati
Viti 2018
Lloji Fotografi Dixhitale
Subjekti Konflikti i përjetshëm i dikotomisë së së mirës dhe të së keqes që vjen në paqe me qëllim që të arrijë majën e mirëqenies. Përtej të mirës dhe së keqes.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


 1. ^ "Sirio Berati". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "(Intervistë) Njihuni me Sirio Beratin, fotografin 19-vjeçar që arriti të bëhet pjesë e "Vogue Italia"". Blitz | Kliko dhe Informohu. 30 tetor 2018. Marrë më 2018-11-05. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "(Intervistë) Njihuni me Sirio Beratin, fotografin 19-vjeçar që arriti të bëhet pjesë e "Vogue Italia"". Blitz | Kliko dhe Informohu. 30 tetor 2018. Marrë më 2018-11-05. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b "SIRIO BERATI - Yal.al". Yal.al. 11 tetor 2018. Arkivuar nga origjinali origjinali më 6 nëntor 2018. Marrë më 2018-11-05. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Photoshoot-i i dytë në Kanada". Icon Style. 24 shkurt 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Pikture, muzike dhe talente brenda nje galeri shqiptare ne montrea". Albspirit. 17 dhjetor 2018. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "19-year old talented Albanian photographer Sirio Berati became part of Vogue Italia". Oculus News English. Marrë më 2018-11-01. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "An Interview with Digital Artist Sirio Berati | Printi's Blog". Printi's Blog. 10 tetor 2018. Marrë më 2018-10-10. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Berati, Sirio (17.04.2019). "Sirio Berati së shpejti në Shqipëri. Ja projektet surprizë". Gazeta Shqiptare. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
 10. ^ "Ambigu: Pikturë, muzikë dhe talente brenda një galerie shqiptare në Montreal". Alb spirit. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Sirio Berati - Google Search". g.co. Marrë më 2018-11-03. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Sirio Berati". Profile Artist. HerCampus. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Visual Artist Sirio Berati gives us the ultimate feeling of self-realization". Medium. Arkivuar nga origjinali origjinali më 22 prill 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Approaching Chaos Exhibition". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Visual Artist Sirio Berati Explains the Development Process Behind his 'Good and Evil'". All Writers Destination. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)