Sistemi i vlerësimit të filmit të Shoqatës së Filmit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sistemi i vlerësimit të filmit të Shoqatës së Filmit përdoret në Shtetet e Bashkuara dhe territoret e saj për të vlerësuar përshtatshmërinë e një filmi për audienca të caktuara bazuar në përmbajtjen e tij. Sistemi dhe vlerësimet e aplikuara për filmat individualë janë përgjegjësi e Shoqatës së Filmit (MPA), e njohur më parë si Shoqata e Filmit të Amerikës (MPAA) nga 1945 deri në 2019. Sistemi i vlerësimit MPA është një skemë vullnetare që nuk zbatohet me ligj; filmat mund të ekspozohen pa vlerësim, megjithëse shumica e teatrove refuzojnë të shfaqin filma të pavlerësuar ose të vlerësuar me NC-17. Jo anëtarët e MAP-it gjithashtu mund të paraqesin filma për vlerësim. [1] Media të tjera, të tilla si programet televizive, muzika dhe video-lojërat, vlerësohen nga subjekte të tjera si Udhëzimet e Prindërve të TV, RIAA dhe ESRB, respektivisht.

I prezantuar në vitin 1968, [2] duke ndjekur Kodin Hays të epokës klasike të kinemasë së Hollivudit, sistemi i vlerësimit MPA është një nga sistemet e ndryshme të vlerësimit të filmave që përdoren për të ndihmuar prindërit të vendosin se cilat filma janë të përshtatshëm për fëmijët e tyre. Ai administrohet nga Administrata e Klasifikimit dhe Vlerësimeve (CARA), një ndarje e pavarur e MPA. [3]

Vlerësimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësimet e filmit MPA[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësimet e filmave MPA janë si më poshtë: [4]

Blloku/simboli i vlerësimit Kuptimi
G rating symbol and block
Simboli dhe blloku i vlerësimit G
G rating block
Blloku i vlerësimit G
G – Audiencat e Përgjithshme (General Audiences)
Të gjitha moshat pranohen. Asgjë që do t'i ofendonte prindërit për shikimin nga fëmijët.
PG- rating symbol and block
PG- simboli dhe blloku i vlerësimit
PG rating block
Blloku i vlerësimit PG
PG – Sugjerohet Udhëzime Prindërore (Parental Guidance Suggested)
Disa materiale mund të mos jenë të përshtatshme për fëmijët. Prindërit u kërkuan të japin "udhëzim prindëror". Mund të përmbajë disa materiale që prindërit mund të mos pëlqejnë për fëmijët e tyre të vegjël.
PG-13 rating symbol and block
Simboli dhe blloku i vlerësimit PG-13
PG-13 rating block
Blloku i vlerësimit PG-13
PG-13 – Prindërit Paralajmërohen Shumë (Parents Strongly Cautioned)
Disa materiale mund të jenë të papërshtatshme për fëmijët nën 13 vjeç. Prindërve u kërkohet të jenë të kujdesshëm. Disa materiale mund të jenë të papërshtatshme për para-adoleshentët.
R rating symbol and block
Simboli dhe blloku i vlerësimit R
R rating block
Blloku i vlerësimit R
R – I Kufizuar (Restricted)
Nën 17 vjeç kërkohet prindi shoqërues ose kujdestar i rritur. Përmban disa materiale për të rritur. Prindërve u kërkohet të mësojnë më shumë rreth filmit përpara se të marrin fëmijët e tyre të vegjël me vete.
NC-17 rating symbol and block
Simboli dhe blloku i vlerësimit NC-17
NC-17 rating block
Blloku i vlerësimit NC-17
NC-17 - Vetëm për të Rriturit (Adults Only)
Askush 17 vjeç e poshtë nuk pranohet. Qartë i rritur. Fëmijët nuk pranohen.

Në vitin 2013, vlerësimet MPA u ridizajnuan vizualisht, me vlerësimin e shfaqur në panelin e majtë dhe emrin e vlerësimit të treguar sipër tij. Një panel më i madh në të djathtë ofron një përshkrim më të detajuar të përmbajtjes së filmit dhe një shpjegim i nivelit të vlerësimit vendoset në një shirit horizontal në fund të vlerësimit. [5]

Përshkruesit e përmbajtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësimet e filmit shpesh kanë përshkrime të shkurtra shoqëruese të specifikave pas përmbajtjes së filmit dhe pse ai mori një vlerësim të caktuar. Ato shfaqen në rimorkio, postera dhe në pjesën e pasme të publikimeve të videove në shtëpi. Përshkruesit e përmbajtjes së vlerësimit të filmit përdoren ekskluzivisht për filmat e vlerësuar nga PG në NC-17; ato nuk përdoren për filmat me vlerësim G, sepse përmbajtja në to është e përshtatshme për të gjithë audiencën, edhe nëse përmban përmbajtje të butë të pakëndshme. [6]

Etiketa të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse një film nuk është dorëzuar për një vlerësim ose është një version i paprerë i një filmi që është dorëzuar, shpesh përdoren etiketat Not Rated (NR) ose Unrated (UR)/E pa Vlerësuar ose E pavlerësuar. Versionet e paprerë/të zgjatura të filmave që emërtohen "të pavlerësuar" përmbajnë gjithashtu paralajmërime që thonë se versioni i paprerë i filmit përmban përmbajtje që ndryshon nga ajo në teatër dhe mund të mos jetë e përshtatshme për të mitur.

Nëse një filmi nuk i është caktuar ende një vlerësim përfundimtar, etiketa "Ky Film Nuk Është Ende I Vlerësuar" përdoret në trailerat dhe reklamat televizive.

Rregullimi i materialeve dhe publikimeve promocionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

MPA gjithashtu vlerëson trailerat e filmave, reklamat e shtypura, posterat dhe mediat e tjera të përdorura për të promovuar një film. [7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rialto Cinemas (2012). "Frequently Asked Questions". Rialto Cinemas. Rialto Cinemas™. Arkivuar nga origjinali më 5 korrik 2022. Marrë më 1 gusht 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Questionable ratings to gain patronge". Deseret News. (Salt Lake City, Utah). (The Moviegoer). 31 tetor 1968. fq. 10A. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Classification and Rating Rules" (PDF). Classification and Rating Administration. 1 janar 2010. fq. 6–8. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 4 dhjetor 2014. Marrë më 30 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Film Ratings". Motion Picture Association of America. Marrë më 24 mars 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Bowles, Scott (16 prill 2013). "Film-rating descriptors to add detail". USA Today. Marrë më 18 gusht 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "History". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Advertising Administration Rules" (PDF). Motion Picture Association of America. 1 janar 2014. fq. 1–7 & 21–28. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2014-02-14. Marrë më 2014-06-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)