Jump to content

Sistemi metrik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kilogram masë dhe tre pajisje matëse metrike: një matës shirit në centimetra, një termometër në gradë Celsius dhe një multimetër që mat potencialin në volt, rrymën në amper dhe rezistencën në ohmë.

Sistemi metrik është një sistem matjeje që pasoi sistemin e dhjetorizuar të bazuar në metër, i cili ishte futur në Francë në vitet 1790. Zhvillimi historik i këtyre sistemeve arriti kulmin me përcaktimin e Sistemit Ndërkombëtar të Njësive (SI) në mesin e shekullit të 20-të, nën mbikëqyrjen e një organi standard ndërkombëtar. Adoptimi i sistemit metrik njihet si matje.

Evolucioni historik i sistemeve metrike ka rezultuar në njohjen e disa parimeve. Përzgjidhet një grup dimensionesh të pavarura të natyrës, në terma të të cilave mund të shprehen të gjitha madhësitë natyrore, të quajtura madhësi bazë. Për secilin nga këto dimensione, një sasi përfaqësuese përcaktohet si njësi bazë matëse. Përkufizimi i njësive bazë është realizuar gjithnjë e më shumë në terma të fenomeneve themelore natyrore, në preferencë ndaj kopjeve të artefakteve fizike. Një njësi që rrjedh nga njësitë bazë përdoret për të shprehur sasitë e dimensioneve që mund të nxirren nga dimensionet bazë të sistemit - p.sh., metri katror është njësia e prejardhur për sipërfaqen, e cila rrjedh nga gjatësia. Këto njësi të prejardhura janë koherente, që do të thotë se ato përfshijnë vetëm produkte të fuqive të njësive bazë, pa ndonjë faktor tjetër. Për çdo sasi të caktuar, njësia e së cilës ka një emër dhe simbol, përcaktohet një grup i zgjeruar njësish më të vogla dhe më të mëdha që lidhen me faktorët e fuqisë dhjetë. Njësia e kohës duhet të jetë e dyta; njësia e gjatësisë duhet të jetë ose metri ose një shumëfish dhjetor i saj; dhe njësia e masës duhet të jetë grami ose një shumëfish dhjetor i tij.

Sistemet metrike kanë evoluar që nga vitet 1790, ndërsa shkenca dhe teknologjia kanë evoluar, duke siguruar një sistem të vetëm matës universal. Para dhe përveç SI, sistemet metrike përfshijnë: sistemin e njësive MKS dhe sistemet MKSA, të cilat janë pararendësit e drejtpërdrejtë të SI; sistemi centimetër-gram-sekondë (CGS) dhe nëntipet e tij, sistemi elektrostatik CGS (cgs-esu), sistemi elektromagnetik CGS (cgs-emu) dhe përzierja e tyre ende popullore, sistemi Gaussian; sistemi metër-ton-sekondë (MTS); dhe sistemet metrike gravitacionale, të cilat mund të bazohen ose në metër ose në centimetër, dhe ose në gramë, forcë gram, kilogram ose kilogram forcë.

SI është miratuar si sistemi zyrtar i peshave dhe masave nga pothuajse të gjitha kombet në botë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]