Jump to content

Sita e Eratostenit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sita e Eratostenit: Hapat e algoritmit për gjetjen e numrave të thjeshtë më të vegjël se 120)

Sita e Eratostenit është një algoritëm i thjeshtë dhe mjaft i vjetër për gjetjen e numrave të thjeshtë më të vegjël se një numër i caktuar natyral.[1] Ai është shumë efikas për numrat më të vegjël se 10 milion).[2] Algoritmi u zbulua nga matematikani antik grek Eratosteni.[3]

Numri i thjeshtë është numri i cili ka pikërisht dy pjesëtues numrin 1 dhe vetvehten.

Për të gjetur numrat e thjeshtë më të vegjël ose të barabartë me numrin e dhëne sipas metodës së Eratostenit kemi :

 1. Krijojmë listën e të gjithë numrave natyral prej numrit 2 deri te numri i dëshiruar n: (2, 3, 4, ... , n).
 2. Numri i parë i thjeshtë është 2.
 3. I flakim nga lista të gjithë shumëfishat e p më të vegjël ose të barabartë me n.
 4. E vërejmë numrin e mbetur në listë që është më i madh se p (ai është i thjeshtë) ; e zëvendësojmë atë me p.
 5. Hapat 3 dhe 4 i përsërisim derisa p2 është më i madh se n.
 6. Të gjithë numrat e mbetur janë të thjeshtë.

Për të gjetur numrat e thjeshtë më të vegjël se 30 veprojmë kështu :

E shkruajmë listën e numrave natyral nga 2 deri në 30:

 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

I largojmë shumëfishat e dyshit atëherë kemi listën:

 2 3   5   7   9  11  13  15  17  19  21  23  25  27  29

Numri i parë pas 2 është 3 ai është i thjeshtë, në vazhdim i largojmë shumëfishat e 3 atëherë kemi listën:

 2 3   5   7     11  13     17  19     23  25     29

Numri që vjen pas 3 është 5 i cili është i thjeshtë pastaj nga lista e mësipërme i largojmë shumëfishat e 5 dhe atëherë fitojmë këtë listë:

 2 3   5   7     11  13     17  19     23        29

Numri që vjen pas 5 është 7 por pasi >30 procesi këtu përfundon që do të thotë se në listën e mësipërme të gjithë numrat janë të thjeshtë dhe më të vegjël se 30.

 1. ^ Horsley, Rev. Samuel, F. R. S., "Κόσκινον Ερατοσθένους or, The Sieve of Eratosthenes. Being an Account of His Method of Finding All the Prime Numbers," Philosophical Transactions (1683-1775), Vol. 62. (1772), pp. 327-347.
 2. ^ The Prime Glossary: "The Sieve of Eratosthenes", http://primes.utm.edu/glossary/page.php?sort=SieveOfEratosthenes, references 16. November 2008.
 3. ^ Nicomachus, Introduction to Arithmetic, I, 13. [1]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]