Skejtbordi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Skateboardist duke bërë një rrokullisje të vështirë

Një skateboard është një pajisje sportive e përdorur për skateboarding, zakonisht bërë nga një kuvertë kompensatë panje e projektuar posaçërisht me 7–8 shtresa, dhe ka rrota poliuretani të montuara në pjesën e poshtme nga një palë kamionë skateboarding.

Skateboardisti lëviz duke shtyrë njërën këmbë ndërsa këmba tjetër mbetet e ekuilibruar në tabelë, ose duke pompuar këmbët në struktura të tilla si një tas ose gjysmë tub. Një skateboard mund të përdoret gjithashtu duke qëndruar në kuvertë ndërsa është në një pjerrësi në rënie dhe duke lejuar gravitetin të shtyjë dërrasën dhe kalorësin. Nëse këmba kryesore e kalorësit është këmba e majtë, ata quhen "rregullisht" "ecomobl". Anasjelltas, ata quhen "goofy" nëse këmba kryesore është këmba e djathtë.[1]

Dy llojet kryesore të skateboard-eve janë dërrasa e gjatë dhe shortboard. Forma e tabelës gjithashtu ka rëndësi: skateboard-i duhet të jetë i konkav për të kryer truket.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skateboarding, siç ekziston sot, ndoshta ka lindur diku në fund të viteve 1940, ose në fillim të viteve 1950,[2] kur sërfistët në Kaliforni kërkonin një mënyrë për të shtërnguar valët e sheshta. Patinat e para u krijuan duke montuar rrota patinash në një dërrasë. Skateboarding fitoi popullaritet për shkak të lidhjes me sërfimin: në fakt, fillimisht u quajt "sërfimi në trotuar". Skateboard-et e para ishin të punuara me dorë nga materiale si kuti dhe dërrasa druri nga individët. Kompanitë filluan të prodhonin skateboard në vitin 1959, pasi sporti u bë gjithnjë e më i popullarizuar.

Skateboarding është një aktivitet i ndërthurur që vazhdon të evoluojë. Nga viti 1987, duke u përballur me një rritje të vëmendjes në mediat e filmit, si dhe produkte kryesore si lojërat video për skateboard, skateboards për fëmijë dhe komercializimin e saj, skateboarding është tërhequr gjithnjë e më shumë në qendër të vëmendjes. Kjo rritje e interesit dhe investimeve në skateboarding ka sjellë në ndërtimin e më shumë parqeve skate dhe disponueshmësinë e skateboards më cilësore. Së bashku me këtë, interesi i vazhdueshëm ka frymëzuar kompanitë e skateboarding që të vazhdojnë të inovojnë dhe të shpikin produkte të reja. Një moment i rëndësishëm ishte paraqitja e skateboarding-ut në Lojërat Olimpike Verore 2020.

Pjesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuvertë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pllakat "e gjata" zakonisht janë mbi 36 inches (rreth 91 cm) të gjata. Pllakat plastike "penny" janë zakonisht rreth 22 inches (rreth 56 cm) të gjata. Disa pllaka të mesme, që janë mbi 27 inches (rreth 69 cm) të gjata, quhen pllaka "nikel".

Longboard është një variant i zakonshëm i skateboard që përdoret për shpejtësi më të lartë dhe për të patinuar në sipërfaqe të ashpëra. Ata janë shumë më të shtrenjtë se skateboard-ët e zakonshëm. Tabelat "Old school", të cilat janë ato të bëra në vitet 1970-80 ose dërrasat moderne që imitojnë formën e tyre, janë përgjithësisht më të gjera dhe shpesh kanë vetëm një konkavitet të vetëm. Variantet e viteve 1970 zakonisht kanë pak ose aspak konkavitet.


Rrotat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrotat në skateboard lejojnë lëvizjen dhe ndihmojnë në përcaktimin e shpejtësisë gjatë ngasjes. Zakonisht, një skateboard ka katër rrota të lidhura me kamionët. Madhësia e tyre fillon nga rreth 48 mm deri në rreth 60 mm. Rrotat më të vogla janë më të lehta në peshë dhe përdoren për distanca dhe truket më të shkurtra. Rrotat janë bërë zakonisht nga poliuretani (PU) dhe vijnë në klasa të ndryshme të PU. PU-ja e klasës më të lartë është më e qëndrueshme dhe siguron një udhëtim më të qetë, ndërsa PU-ja e klasës më të ulët është më e përballueshme, por konsumohet më shpejt. Rrotat më të mëdha janë më të rënda në peshë dhe përdoren për të ruajtur shpejtësinë dhe për të kaluar distanca më të gjata. Rrotat që janë më të mëdha se 60 mm përdoren zakonisht për dërrasat e gjata.

Kamionë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesët metalike të njohura si kamionë skateboard janë ato që mbajnë rrotat e një skateboard në kuvertë. Këto kamionë përbëhen nga një varëse që mban boshtin dhe rrotat, si dhe një pllakë bazë që është montuar në tabelë. Varësa e rrobave dhe bazamenti bashkohen me një kunj, duke mundësuar rrotullimin dhe kthimin e kamionit.

Kamionët për skateboard janë të disponueshëm në forma dhe madhësi të ndryshme dhe mund të përshtaten sipas preferencave të shoferit. Lartësia e tyre mund të ndikojë në stabilitetin dhe aftësinë e rrotullimit të bordit, ndërsa gjerësia e tyre duhet të jetë e barabartë me gjerësinë e kuvertës.

Për të kontrolluar lirshmërinë ose ngushtësinë e kamionëve, gjëra e majës së gjirit mund të ndryshojë gjithashtu. Ky është një aspekt i preferencave personale dhe ka një impakt në stabilitetin dhe aftësinë e bordit për të kthyesh.

Një kamion skateboard i markës së pavarur

Kushinetat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo rrotë skateboard është montuar në boshtin e saj përmes dy kushinetave të topit. Përveç disa përjashtimeve, kushinetat janë të standardeve industriale "608", me një hapje prej 8 ose 10 millimetra (0.315 ose 0.394 inç, varësisht nga boshti), një diametër jashtëm prej 22 millimetra (0.866 inç), dhe një gjerësi prej 7 millimetra (0.276 inç). Këto zakonisht janë të bëra nga çeliku, megjithëse ndonjëherë përdoret nitridi i silikonit, një lloj qeramike të teknologjisë së lartë. Shumë kushineta skateboard klasifikohen sipas shkallës ABEC, filluar nga ABEC 1 me tolerancën më të ulët të prodhimit dhe vazhduar me 3, 5, 7 dhe ABEC 9 me tolerancën më të lartë. Performanca e kushinetave varet nga sa mirë mbahen ato. Mirëmbajtja e tyre përfshin pastrimin dhe lubrifikimin periodik.

Një animacion i parimit të punës për një kushinetë topash .
Ndërsa një kushinetë 8-balled tregohet këtu, kushinetat e skateboard zakonisht janë 7-balled .

Komponentët opsionalë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngritëse/pyka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pykat mund të përdoren për të ndryshuar karakteristikat e rrotullimit të një kamioni.

Mjet me shumë skateboard[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndonëse nuk është pjesë e një skateboard, një mjet skateboard gjithë-në-një i aftë për të montuar dhe hequr kamionët dhe rrotat dhe rregullimin e majave të kamionëve zakonisht shiten nga dyqanet e patinave .

Binarët e kuvertës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Binarët e kuvertës janë shirita të hollë, plastikë të vidhosur zakonisht në pjesën e poshtme të një skateboard për të ulur fërkimin gjatë kryerjes së trukeve me rrëshqitje dhe mbrojtjen e grafikës së tabelës nga dëmtimi. [3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Skejtbordi – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë
  1. ^ "StedSkater | Skateboard Guides, How To and Reviews". www.stedskater.com (në anglishte amerikane). 2023-05-01. Marrë më 2024-02-17.
  2. ^ "THE PREHISTORIC SKATEBOARD?". Jenkem Magazine (në anglisht). 2015-02-11. Marrë më 2022-10-10.
  3. ^ "Guide To Skate Accessories: SKATEBOARD DECK RAILS". Tactics (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 18 janar 2021. Marrë më 25 qershor 2022.