Jump to content

Sllavizimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sllavizimi është një shprehje që përshkruan si ndryshimin kulturor ashtu edhe atë gjuhësor, ku popullatat ose shtetet u asimiluan me forcë ose adoptuan një kulturë historike sllave. Në një shkallë më të vogël, do të thotë gjithashtu akulturim ose adoptim i diçkaje josllave në kulturën ose termat sllave. Procesi mund të jetë ose vullnetar ose të zbatohet përmes shkallëve të ndryshme të presionit.

Pas periudhës së etnogjenezës historike dhe nacionalizimit të veçantë, dhjetë nëngrupet kryesore të procesit të sllavizimit që zbatohen në kohët moderne janë:

  • bjellorusizimi
  • boshnjakëzimi
  • bullgarizimi
  • kroatizimi
  • çekizimi
  • polonizimi
  • rusifikimi
  • serbizimi
  • sllovakizimi
  • ukrainizimi

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]