Smogu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Smogu në New York

Smogu është ajri i ndotur. Fjala Smog vjen nga anglishtja Smoke = tym dhe Fog = mjegull. Smogu paraqitet në qytetet e mëdha, gjatë vjeshtës dhe dimrit, ku ka ndotës të mëdhenj në një hapësirë të vogël (industria, nxemjet qendrore, gazrat e liruarëza nga djegjet e motorëve të automobilave, nxemjet individuale, etj.). Mungesa e erërave e vështirëson edhe më shumë ndotjen. Ndotjen në vazhdimsi e masin institucionet e ndryshme shtetërore dhe sipas nevojës i publikojnë. Smogu u regjistrua për herë të parë në Belgjikë në vitin 1930, e më pas u regjistrua në Londer në vitin 1952.Smogu paraqet iritimin e syve dhe mukozën në hundë e cila është shumë e dëmshme për njeriun. Smogu posaçërisht është i dëmshëm për të sëmuarit nga asthma, pleq dhe fëmijë.

Së voni është paraqitur edhe termi “smogu elektronik”. Me këtë nënkuptohet ndotjete ndryshme të cilat kanë prejardhje nga aparatet elektrike dhe elektronike. Trafostacionet, lagëpërquesit, stacionet e telefonisë mobile, emituesit radio dhe televiziv, por edhe gypat e neonit, tharëset për tharje të flokëve, mikrovalët, elektromotorët e ndryshëm, monitorët, etj.

smogu në Londër