Sokari Ekine

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Sokari Ekine, 2010

Sokari Ekine është një aktiviste, bloger dhe autore nigeriane. Ajo ka punuar për një kohë të gjatë si gazetare në Pambazuka News dhe gjithashtu ka shkruar për Feminist Africa dhe New Internationalistin . Ekine mbajti një blog mes viteve 2004 dhe 2014, në të cilin ajo mbulonte një sërë temash të temave përfshirë të drejtat LGBTI, të drejtat e grave dhe çështjet mjedisore. Ajo ka bashkë-shkruar ose redaktuar katër libra dhe ka mësuar anglisht për fëmijët e shkollave në Haiti.


Jeta[redakto | përpunoni burim]

Sokari Ekine ka lindur në Nigeri, babai i saj ishte nigerian dhe nëna e saj ishte britanike. Ajo u rrit në Nigeri, por u zhvendos në Angli në Mbretërinë e Bashkuar për të ndjekur kolegjin. [1] Ajo mban një diplomë shkence të shkencave në teknologji të re dhe një titull magjistraturë në të drejtat e arsimit nga Instituti i Edukimit në Universitetin e Londrës. [2] Ekine jetonte në Shtetet e Bashkuara për një numër vitesh përpara se të kthehej në Britani të Madhe, ku ajo gjeti punë si pedagogë të arsimit të mëtejshëm. [1] [2] Ajo u trajtua për kancer në vitin 2000, një faktor në zhvendosjen e saj në Spanjë, me partnerin e saj në 2004. [1]

Ekine punoi si gazetare, duke shkruar një kolonë javore për Pambazuka News për nëntë vjet dhe duke shërbyer si redaktore e tyre në internet në 2007. [2] Ajo filloi të shkruante një blog, 'Black Looks' ', në vitin 2004 një praktikë që ajo vazhdoi për dhjetë vjet për dhjetë vjet. [2][3] Temat e përbashkëta të shkrimit ishin të drejtat LGBT në Afrikë, identiteti gjinor, militarizimi, të drejtat e njeriut, artet, industria e naftës në Deltën e Nigerit, Haiti, aktivizmi dhe të drejtat e tokës. [4] [5] Ajo është një aktiviste e mprehtë shoqërore, e përfshirë në mënyrë aktive në fushatë për më shumë se 20 vjet. [6]

Ekine ka shkruar gjithashtu për "Feminist African" dhe "New Internationalistin". [6] Ajo ka shkruar për luftën e grave kundër forcave shtetërore dhe kompanive të naftës në Deltën Nigerit të militarizuar dhe të dëmtuar mjedisin. [7] Ekine vizitoi Haitin me Pambazuka News në 2007. [8] Në vitin 2003 ajo u nderua me një bursë të International Reporting Project nga Universiteti Johns Hopkins dhe e porositur për të shkruar për kujdesin shëndetësor në vend. [2][3] Më pas, ajo punoi në Port-au-Prince duke mësuar gjuhën angleze në shkollat e mesme për organizatën joqeveritare Grow Haiti. [6]

Ekine është autor i një sërë veprash duke përfshirë "Awakenings afrikane" me Firoze Manji (2011) dhe Queer African Reader me Hakima Abbas (2013). [6] Ajo redaktoi Kryengritjen e SMS-ve: aktivizmi i telefonisë mobile në Afrikë në vitin 2010 dhe më vonë Gjaku dhe nafta: Dëshmitë e dhunës nga gratë e deltës së Nigerit . [8] [6]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b c "Nigerian blogger tackles taboos". BBC News. 5 July 2005. 
  2. ^ a b c d e "About". Black Looks. Marrë më 8 November 2017. 
  3. ^ a b "Sokari Ekine". New Internationalist (në anglisht). 
  4. ^ https://newint.org/contributors/sokari-ekine
  5. ^ https://internationalreportingproject.org/fellows-editors/profile/ekine-sokari
  6. ^ a b c d e "Ekine, Sokari — International Reporting Project". International Reporting Project. Marrë më 8 November 2017. 
  7. ^ "Niger Delta: a quiet resistance". Red Pepper. Marrë më 8 November 2017. 
  8. ^ a b "Solidarity & Sustainability: An Interview with Sokari Ekine" (në anglisht). Black Agenda Report. Marrë më 8 November 2017.