Jump to content

Sokol Sopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Sokol Mustafë Sopi (1977 - 1999)

  • Lindi në Prishtinë. Ishte i vetmi vëlla i gjashtë motrave; Vlorës, Valbonës, Qëndresës, Donikës, Shqipërisë dhe Kosovares. Emrat e fëmijëve të zotri Mustafës dhe zojës Xhemile tregojnë kjartë për ndjenjat patriotike të Sokolit.


  • Sokol Sopi në vitin 1996 kishte përfunduar shkollën e mesme dhe me një dëshirë të madhe dëshironte të studionte në Akademinë Ushtarake të Tiranës, megjithëkëtë në Shqipëri shpërthyen trazirat, në Kosovë thelloheshin torturat mbi popullin shqiptarë dhe pikerisht këto ishin edhe arsyet që Sokol Sopi mbetet në Kosovë.
  • Në vitin 1997 u inkuadrua në Guerilën e Prishtinës. Në fund të muajit Shkurt 1999, e që betejat kishin marrë shtrirje më të gjërë, Sokol Sopi kishte kuptuar dhe kishte vetëm një qëllim, një ideal dhe vizioni i tij i qartë ishte edhe sakrifica e tij për lirinë që e donte më shumë se jetën e tij. Largohet nga Guerilja e Prishtinës dhe merr rrugën e maleve, radhitet ne Brigadën 153 në Zllashë, Brigada ku ishte i radhitur edhe i Ati i tij Mustafë Sopi dhe tri motrat e tija Vlora, Valbona e Qëndresa Sopi.


  • Me 21 prill 1999 bashk me dëshmorët Isa Kastrati dhe Afrim Vitia bie edhe dëshmori i Kombit Sokol Sopi.