SpaceX

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) është një kompani Amerikane për transport hapsinor, me qender në Hawthorne, Kaliforni, SHBA. Kjo kompani u krijua në vitin 2002, nga krijuesi i PayPal dhe Tesla Motors, Elon Musk me qëllimin e krijimit të teknologjive të reja të transportit hapsinor, të cilat reduktojnë kostot dhe hedhin hapat e para për një konolizim të Marsit. 

Kjo kompani ka krijuar rraketat Falcon 1 dhe Falcon 9, të cilat janë krijuar me konceptin e 'ripërdorimit', dhe gjithashtu anijen kozmike Dragon, e cila eshte derguar në hapësirë disa herë drejt Stacionit Hapsinor Ndërkombëtar (ISS).