Speca turshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Përgatitet më parë shëllira dhe lihet të ftohet. Specat merren jeshile ose të verdha. Në fundin e enës vihen gjethe dushku, kopër ose selino, dhe specat vihen të ngjeshura njëra pranë tjetrës. Në çdo 4-5 rreshta hidhet kopër ose selino, vihet peshë, hidhet shëllira, lidhet sipër me napë dhe vihet në vend të freskët. Herë pas here tundet ena që të ulen specat. Turshia është gati pas 25-30 ditësh.

Për 10 kg speca duhen :

  • kripë 2 filxhanë çaji,
  • ujë 5 litra,
  • kopër disa fije,
  • uthull mund t'i hidhet ose jo sipas dëshirës.