Ndryshimi mes inspektimeve të "Krishterimi në Shqipëri"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
[[File:Byzantinische Kirche (Berat).jpg|thumb|right|200px|Kisha a Vjeter Ortodokse Bizantine në [[Berat]].]]
Krishterimi në Shqipëri u themelua në të gjithë vendin në 100 pas Krishtit. Nga 1000 pas Krishtit, Perandoria Bizantine kryer misione të Kishës në këtë zonë. Me ndikimin në rritje të Venecias, françeskanët filluan të vendosen në Shqipëri deri në shekullit të 13-të. Nga shekullit të 15-të deri në shekullit të 19-të, nën sundimin e Perandorisë Osmane, krishterimi u zëvendësua nga Islami si fe e shumicës në Shqipëri. Një studim demografike nga vitit 2009 i ''Pew Research Center'' thekson se përqindja e muslimanë në Shqipëri është 79.9%. .<ref>{{cite web | editor-last = Miller | editor-first = Tracy | month = October | year = 2009 | publisher = [[Pew Research Center]] | title = Mapping the Global Muslim Population: A Report on the Size and Distribution of the World’s Muslim Population | format = [[Portable Document Format|PDF]] | url = http://pewforum.org/newassets/images/reports/Muslimpopulation/Muslimpopulation.pdf | accessdate = 8 October 2009}}</ref> The CIA World Factbook gives a distribution of 70% Muslims, 20% Eastern Orthodox, and 10% Roman Catholics.<ref>[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/al.html 2009 CIA World Factbook]</ref> HoweverMegjithate, theQeveria Albaniane governmentShqipërisë givesparaqiti theversionin percentagese ofvet religious affiliationsstatistikave with onlylidhje me shpërndarjen e përkatësive fetare në Shqipëri duke vërtetuar se ka vetëm 38% Muslimmuslimanë, 16% Eastern Orthodoxortodoksë, 17% Catholickatholikë anddhe 25% atheistateistë orose nonreligiousjo-fetarë.<ref name="Albanian Government">{{cite web|url=http://www.consolatoalbanesemilano.org/lalbania_oggi.html|title=L'Albania oggi|last=Albanian Government|publisher=Ministry of Foreign Affairs of Albania|language=Italian|accessdate=30 August 2010}}</ref>
Baza e të Dhënave Botërore e CIA-s (CIA World Factbook) siguron shpërndarjen e popullatës fetar si muslimanë - 70%, ortodoksë - 20%, dhe katolikë - 10%. Megjithatë, qeveria e Shqipërisë ofron përqindjet e përkatësive fetare me vetëm 38% muslimanë, 16% ortodoksë, 17% katolikë dhe 25% ateistë apo jo-fetarë. Në regjistrimin e vitit 2011 - regjistrimi më i fundit në lidhur me këtë çështje - deklaroi se përkatësia fetare e popullsisë së Shqipërisë ishte: muslimanë 56.7%, padeklaruar 13.79%, katolikë 10.03%, ortodoksë 6.75%, besime të tjera fetare 5.49%, ateistë 2.5%, bektashinjë 2.09%, dhe krishterë të tjerë 0.14%. .<ref name="Albanian census 2011">[http://www.instat.gov.al/media/177354/main_results__population_and_housing_census_2011.pdf Albanian census 2011]</ref>
 
Anonymous user

Menyja e navigimit