Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjeografia e Shteteve të Bashkuara të Amerikës"

Jump to navigation Jump to search
[[Figura:MtHood TrilliumLake.jpg|thumb|right|300px|Vullkani i shuar Mount Hood,]]
==relievi==
Tërësitë kryesore të relievit të SHBA-ve janë malet Kordilere, Apalashe dhe Ultësira e Madhe qendrore.
 
'''Malet Kordilere''' janë male të reja dhe të larta, të cilat shtrihen në pjesët perëndimore të SHBA-ve. Këto male janë të pasura me xehe plumbi, zingu, ari, nikeli, bakri, fuqi uji etj. Ato dallohen me lartësi të madhe , bukuri natyrore dhe me parqe të njohura , ku ndër më të njohurit është parku i Jelustonit.
 
'''Mallet Apalashe''' janë male të vjetra , të ulëta dhe zënë pjesën lindoe të SHBA-ve. Shtrihe në drejtim verilindje-jugperëndim. Në krahasim me Kordileret janë shum më kominikative. Dallohen me pasuri të mëdha hekuri , thëngjilli, nafte etj. Lumenjtë e këtyre maleve janë të shkurtër, por kanë sasi të madhe uji. Në pjesën e poshtme të tyre janë të përshtatshëm për lundrim.
 
== klima==
 

Menyja e navigimit