Stepa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Stepa është krahinë gjysëm e thatë e rrafshët ose e valëzuar, që shtrihet në brezin tropikal ndërmjet savaneve dhe shkretirave) dhe të mesëm ( thellë në brendësinë e kontinentve).Sipërfaqe më të mëdha të stepave shtrihen : në Evroazi, në Amerikën Veriore dhe në Amerikën Jugore, në Australi dhe në Afrikë ( Sudan). Stepa karakterizohet për bimësi kryesisht barishtore. Shum stepa sot janë të lavëruara dhe përbëjnë tokat më frytëdhënëse.

Stepat në Kazakistan dhe Uzbekistan

Aty bota shtazore është e varfër.Jetojnë kryesisht insekte,flutura dhe shpendë. Shpendët çerdhet e tyre i ndërtojnë në tokë.Vezët e tyre kanë ngjyrë të ngjajshme me mjedisin,për të mos u dalluar nga armiqte.Ne to është zhvilluar një bimesi barishtore me lartesi 1-2m e cila zhvillohet dhe lulezon ne kohen e reshjeve(pranvere,fillimi i veres).Ne periudhen e thate bimesia e stepes i humbet ngjyrat.Kafsha e saj karakteristike është bizoni i cili është edhe një kafshe shume e zhvilluar ne zhdukje.