Jump to content

Strategjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Strategjia e Unionit në Teatrin Perëndimor.

Strategjia (greqisht: stratēgia, "arti i udhëheqësit të trupave; zyra e gjeneralit, komandës, gjeneraliteti") është një plan i përgjithshëm për të arritur një ose më shumë qëllime afatgjata ose të përgjithshme në kushte pasigurie. Në kuptimin e "artit të gjeneralit", i cili përfshinte disa nëngrupe aftësish duke përfshirë taktikat ushtarake, mjetet e rrethimit, logjistikën etj., termi hyri në përdorim në shekullin e 6 të e.s. në terminologjinë romake lindore dhe u përkthye në gjuhët popullore perëndimore. vetëm në shekullin e 18-të. Që atëherë e deri në shekullin e 20-të, fjala "strategji" erdhi për të treguar "një mënyrë gjithëpërfshirëse për t'u përpjekur për të ndjekur qëllimet politike, duke përfshirë kërcënimin ose përdorimin aktual të forcës, në një dialektikë vullnetesh" në një konflikt ushtarak, në të cilin të dy kundërshtarët ndërveprojnë.

Strategjia është e rëndësishme sepse burimet në dispozicion për të arritur qëllimet janë zakonisht të kufizuara. Strategjia në përgjithësi përfshin përcaktimin e qëllimeve dhe prioriteteve, përcaktimin e veprimeve për të arritur qëllimet dhe mobilizimin e burimeve për të ekzekutuar veprimet. Një strategji përshkruan se si do të arrihen qëllimet (qëllimet) me mjetet (burimet). Strategjia mund të synohet ose mund të shfaqet si një model aktiviteti ndërsa organizata përshtatet me mjedisin e saj ose konkurron. Ai përfshin aktivitete të tilla si planifikimi strategjik dhe të menduarit strategjik.

Henry Mintzberg nga Universiteti McGill e përcaktoi strategjinë si një model në një rrjedhë vendimesh për t'u kontrastuar me pikëpamjen e strategjisë si planifikim, ndërsa Henrik von Scheel e përkufizon thelbin e strategjisë si aktivitete për të ofruar një përzierje unike të vlerës - duke zgjedhur për të kryer aktivitete ndryshe. ose për të kryer aktivitete të ndryshme nga rivalët. ndërsa Max McKeown (2011) argumenton se "strategjia ka të bëjë me formësimin e së ardhmes" dhe është përpjekja njerëzore për të arritur "qëllimet e dëshirueshme me mjetet e disponueshme". Vladimir Kvint e përkufizon strategjinë si "një sistem të gjetjes, formulimit dhe zhvillimit të një doktrine që do të sigurojë sukses afatgjatë nëse ndiqet me besnikëri". Teoricienët e kompleksitetit e përkufizojnë strategjinë si shpalosjen e aspekteve të brendshme dhe të jashtme të organizatës që rezulton në veprime në një kontekst socio-ekonomik.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]