Sulmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Litografia e vitit 1856 e bastisjes së Charles Sumner.

Sulmi është akti i paligjshëm i shkaktimit të dëmtimit fizik ose kontaktit të padëshiruar fizik ndaj një personi tjetër, ose, në disa përkufizime ligjore, kërcënimi ose tentativa për ta bërë këtë.[1] Ai është njëkohësisht një krim dhe një delikt dhe, për rrjedhojë, mund të rezultojë në ndjekje penale, përgjegjësi civile ose të dyja. Për më tepër, sulmi është një akt kriminal në të cilin një person me dashje shkakton frikën e dëmtimit fizik ose kontaktit fyes ndaj një personi tjetër.[2][3] Sulmi mund të kryhet me ose pa armë dhe mund të variojë nga dhuna fizike deri te kërcënimet me dhunë. Sulmi shpesh përmendet si një përpjekje për të kryer bateri, që është përdorimi i qëllimshëm i forcës fizike kundër një personi tjetër. Shkaktimi i qëllimshëm i frikës, frikës ose terrorit është një përkufizim tjetër i sulmit që mund të gjendet në disa sisteme ligjore. Në varësi të ashpërsisë së veprës penale, sulmi mund të rezultojë në gjobë, burgim apo edhe vdekje.[4][5]

Përgjithësisht, përkufizimi i të drejtës zakonore është i njëjtë në të drejtën penale dhe deliktore.

Tradicionalisht, sistemet ligjore të ligjit të zakonshëm kanë përkufizime të veçanta për sulmin dhe baterinë. Kur vërehet ky dallim, bateria i referohet kontaktit aktual trupor, ndërsa sulmi i referohet një kërcënimi ose përpjekjeje të besueshme për të shkaktuar bateri.[6][7] Disa juridiksione kombinuan dy veprat penale në një krim të vetëm të quajtur "sulm dhe bateri", i cili më pas u referua gjerësisht si "sulm". Rezultati është se në shumë nga këto juridiksione, sulmi ka marrë një përkufizim që është më shumë në përputhje me përkufizimin tradicional të baterisë. Sistemet ligjore të ligjit civil dhe ligji skocez nuk e kanë dalluar kurrë sulmin nga bateria.

Sistemet ligjore në përgjithësi pranojnë se sulmet mund të ndryshojnë shumë në ashpërsi.[8] Në Shtetet e Bashkuara, një sulm mund të akuzohet si një kundërvajtje ose një krim. Në Angli dhe Uells dhe Australi, ai mund të akuzohet si sulm i zakonshëm, sulm që shkakton dëm trupor aktual (ABH) ose dëmtim i rëndë trupor (GBH). Kanadaja gjithashtu ka një sistem me tre nivele: sulm, sulm që shkakton lëndime trupore dhe sulm i rëndë. Zakonisht ekzistojnë akuza të veçanta për sulme seksuale, grindje dhe sulm ndaj një oficeri policie. Sulmi mund të mbivendoset me një tentativë krimi; për shembull, një sulm mund të akuzohet si tentativë vrasje nëse është bërë me qëllim për të vrarë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Assault and Battery Overview". criminal.findlaw.com. criminal.findlaw. Marrë më 18 shtator 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Beyond Rape: An Essay on the Difference between the Presence of Force and the Absence of Consent". heinonline.org. Marrë më 2023-03-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Garfield, Leslie Yalof (2009). "The Case for a Criminal Law Theory of Intentional Infliction of Emotional Distress". Criminal Law Brief. 5: 33. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Reitz, Kevin R. (shkurt 1993). "Sentencing Facts: Travesties of Real-Offense Sentencing". Stanford Law Review. 45 (3): 523–573. doi:10.2307/1229007. ISSN 0038-9765. JSTOR 1229007. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Tyler, Tom R.; Weber, Renee (1982). "Support for the Death Penalty; Instrumental Response to Crime, or Symbolic Attitude?". Law & Society Review. 17 (1): 21–45. doi:10.2307/3053531. ISSN 0023-9216. JSTOR 3053531. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Spohn, Cassia; Beichner, Dawn; Davis-Frenzel, Erika (maj 2001). "Prosecutorial Justifications for Sexual Assault Case Rejection: Guarding the "Gateway to Justice"". Social Problems. 48 (2): 206–235. doi:10.1525/sp.2001.48.2.206. ISSN 0037-7791. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Romanenko, Ya.O.; Marin, M.A.; Riabko, A.K.; Kartseva, A.S.; Silkina, M.V.; Zeninskaya, N.A.; Shemyakin, I.G.; Dyatlov, I.A.; Firstova, V.V. (2021). "Toxin neutralizing activity of monoclonal antibodies against Bacillus anthracis lethal toxin". Immunologiya. 42 (3): 232–242. doi:10.33029/0206-4952-2021-42-3-232-242. ISSN 0206-4952. S2CID 238044692. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Britt, Chester L.; Buzawa, Eve S.; Buzawa, Carl G. (korrik 1991). "Domestic Violence: The Criminal Justice Response". Contemporary Sociology. 20 (4): 597. doi:10.2307/2071841. ISSN 0094-3061. JSTOR 2071841. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)