Svante Arrhenius

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Svante Arrhenius (1909)

Svante August Arrhenius u lind më 19 shkurt 1859Gut Wik afër Uppsala, Suedi dhe ndërroi jetë më 2 tetor 1927Stockholm ishte kimist dhe fizikan suedez.Ai propozoi ne vitin 1880 teorine e pare per nje shpjegim te sakte te percjellshmerise se tretersirave.Arrheniusi shkroi tezen e doktorates pikerisht per percjellshmerine elektrike te tretesirave,pra mbi elektrolitet.Per fat te keq drejtuesi i temes dhe kolegji i profesoreve nuk u binden nga argumenat e dhene, keshtu qe teoria e tij u shperfill madje dhe u tall nga pjesa me e madhe e komunitetit shkencor.Vetem shume vone u pranua njezeri dhe Arrheniusi u vleresua me cemimin nobel per kimine ne vitin 1903.

Ai ishte martuar dy here: me 1894 me Sofia Rudbek,me te cilen beri nje djale dhe me 1905 me Maria Johanson me te cilen beri nje djale dhe dy vajza.