Jump to content

Synth-pop

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Synth-pop (shkurt për synthesizer-pop;[9] njohur edhe si techno-pop[10][11]) është një zhanër i muzikës që mori hov gjatë fundit të viteve 1970 dhe ku sintisajzeri është instrumenti dominant.[12] Fillet e tij gjinden në vitet 1960 dhe fillimin e viteve 1970 me përdorimin e sintisajzerëve në rokun progresiv, muzikën elektronike, art rokun, disko, dhe posaçërisht Krautrock në grupet si Kraftwerk. Ai u zhvillua si zhanër i përveçëm në Japoni dhe Mbretëri të Bashkuar gjatë epokës post-punk si pjesë e lëvizjes new wave në fund të viteve 1970.

Popullariteti i synthpop-it gjatë karrierës së tij 30 vjeçare ishte mfajt i ulët në vitet 1990 dhe në fillimin e viteve 2000, ndërsa në vitet 1980 dhe në fund të viteve 2000 ai ishte shumë i lartë.

 1. ^ a b Zaleski, Anne (26 shkurt 2015). "Where to start with '80s U.K. synth-pop" (në anglisht). The A.V. Club. Marrë më 27 gusht 2015.
 2. ^ a b S. Reynolds (10 tetor 2009), "One nation under a Moog", The Guardian (në anglisht), London, arkivuar nga origjinali më 13 maj 2011
 3. ^ a b c d e Paul Lester (20 tetor 2022). "Things that dreams are made of: The birth of synth-pop". Classic Pop (në anglisht).
 4. ^ a b c d S. Borthwick & R. Moy (2004), "Synthpop: into the digital age", Popular Music Genres: an Introduction (në anglisht), Routledge, ISBN 978-0-7486-1745-6
 5. ^ "The New Synthesizer Rock". Keyboard (në anglisht). qershor 1982. Marrë më 15 maj 2011.
 6. ^ Fisher, Mark (2010). "You Remind Me of Gold: Dialogue with Simon Reynolds". Kaleidoscope (në anglisht) (9).
 7. ^ a b Trask, Simon (shtator 1988). "The Techno Wave". Music Technology (në anglisht). Marrë më 27 prill 2023.
 8. ^ Glenn Appell; David Hemphill (2006). American popular music: a multicultural history (në anglisht). Belmont, CA: Thomson Wadsworth. fq. 423. ISBN 978-0155062290. Marrë më 12 maj 2012. The 1980s brought the dawning age of the synthesizer in rock. Synth pop, a spare, synthesizer-based dance pop sound, was its first embodiment.
 9. ^ Trynka & Bacon 1996, f. 60.
 10. ^ "High-fidelity sound systems". Stereo Review (në anglisht). 48: 89. 1983.
 11. ^ Collins, Schedel & Wilson 2013, "synth pop (also called electro pop, techno pop, and the like)"; Hoffmann 2004, "Techno-pop, also termed synth-pop or electro-pop"
 12. ^ "Synth-Pop Music Guide: A Brief History of Synth-Pop". Masterclass (në anglisht). 7 qershor 2021.