Muzika pop

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pop muzika është një zhanër i muzikës popullore që filloi në formën e saj moderne në Shtetet e Bashkuara të amerikës dhe në Mbretërinë e Bashkuar gjatë mesit të viteve 1950. Shprehjet e "muzikës popullore" dhe "pop muzikës" shpesh përdoren në mënyrë të këmbyeshme, edhe pse i kaluari i përshkruan të gjitha muzikët popullore dhe përfshin shumë stile të ndryshme. "Pop" dhe "rock" janë afërsisht kushte sinonime deri në fund të viteve 1960, kur ata u bënë gjithnjë e më të dalluar nga njëri-tjetri.

Edhe pse shumë nga muzika që shfaqet në rekord listat shihet si pop muzikë, zhanri dallohet nga tabela të muzikës. Pop muzika është eklektik, dhe shpesh huazon elemente të tjera stile të tilla si urbane, kërcime, rock, latine, dhe të vendit; megjithatë, nuk janë elementët bazë që e përcaktojnë muzikën pop. Identifikimi i faktorëve të përfshijë në përgjithësi të shkurtër deri të mesme gjatësi këngë të shkruara në një bazë të formatit (shpesh strofë-refren struktura), si dhe të përdorimit të përbashkët të përsëritura choruses, melodike e meloditë, dhe me grepa.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]