Jump to content

Muzikologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muzikologjia (nga greqishtja 'μουσική' - 'muzika' dhe 'λογος' - logos 'studim' është analiza studimore dhe studimi i bazuar në hulumtime kërkimore shkencore në fushën e muzikës. Departamentet e muzikologjisë tradicionalisht i përkasin shkencave humane, megjithëse hulumtimi i muzikës shpesh është më shkencor në fokus (psikologjik, sociologjik, akustik, neurologjik, etj.). Një studiues që merret me kërkime dhe hulumtime shkencore muzikore në mënyrë profesionale quhet muzikolog . [1] [2] [3]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzikologjia tradicionalisht ndahet në tre degë kryesore: 1. muzikologjia historike, 2. muzikologjia sistematike dhe 3. etnomuzikologjia. Muzikologjia historike merret kryesisht me historinë e të ashtuquajturës traditë klasike perëndimore, megjithëse studimi i historisë së muzikës nuk duhet të kufizohet vetëm në atë. Muzikologjia sistematike përfshin teorinë e muzikës, estetikën, pedagogjinë, akustikën muzikore, shkencën dhe teknologjinë e instrumenteve muzikorë dhe implikimet muzikore të fiziologjisë, psikologjisë, sociologjisë, filozofisë dhe informatikës. Etnomuzikologjia është e orientuar më shumë kah antropologjia (veçanërisht kërkimi në terren) për të kuptuar se si dhe pse njerëzit bëjnë muzikë. Muzikologjia konjitive është tërësia e fenomeneve që rrethojnë modelimin njohës të muzikës. Kur muzikologët kryejnë hulumtime duke përdorur kompjuterë, kërkimet e tyre shpesh bien nën fushën e muzikologjisë kompjuterike. Terapia muzikore është një formë e specializuar e muzikologjisë së aplikuar e cila nganjëherë konsiderohet e lidhur më ngushtë me fushat shëndetësore, dhe herë të tjera konsiderohet si pjesë e shkencës së muzikologjisë.

Raporte me shkencat tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ John Haines, Eight Centuries of Troubadours and Trouvères: The Changing Identity of Medieval Music (Cambridge, 2004).
 2. ^ For broad treatments, see the entry on "musicology" in 'Grove Dictionary of Music and Musicians', the entry on "Musikwissenschaft" in Die Musik in Geschichte und Gegenwart, and the classic approach of Adler (1885).
 3. ^ Adler, Guido (1885). "Umfang, Methode und Ziel der Musikwissenschaft." Vierteljahresschrift für Musikwissenschaft, 1, 5–20.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Allen, Warren Dwight (1962). Philosophies of Music History: a Study of General Histories of Music, 1600–1960. New ... ed. New York: Dover Publications. N.B.: First published in 1939; expanded and updated for republication in 1962.
 • Babich, Babette (2003) "Postmodern Musicology" in Victor E. Taylor and Charles Winquist, eds., Routledge Encyclopedia of Postmodernism, London: Routledge, 2003. pp. 153–159.  ISBN 978-0-415-30886-1.
 • Brackett, David (1995). Interpreting Popular Music.  ISBN 0-520-22541-4.
 • Cook, Nicholas, "What is Musicology?", BBC Music Magazine 7 (May, 1999), 31–3
 • Everett, Walter, ed. (2000). Expression in Pop-Rock Music.  ISBN 0-8153-3160-6.
 • McCollum, Jonathan and David Hebert, eds. (2014). Theory and Method in Historical Ethnomusicology. Lanham, MD: Lexington.  ISBN 978-0-7391-6826-4.
 • Honing, Henkjan (2006). "On the growing role of observation, formalization and experimental method in musicology. " Empirical Musicology Review.
 • Kerman, Joseph (1985). Musicology. London: Fontana.  ISBN 0-00-197170-0.
 • McClary, Susan, and Robert Walser (1988). "Start Making Sense! Musicology Wrestles with Rock" in On Record ed. by Frith and Goodwin (1990), pp. 277–292. ISBN 0-394-56475-8.
 • McClary, Susan (1991). Feminine Endings. Music, Gender, and Sexuality. University of Minnesota Press.  ISBN 0-8166-1899-2 (pbk).
 • McClary, Susan (2000). "Women and Music on the Verge of the New Millennium (Special Issue: Feminists at a Millennium)", Signs 25/4 (Summer): 1283–1286.
 • Middleton, Richard (1990/2002). Studying Popular Music. Philadelphia: Open University Press.  ISBN 0-335-15275-9.
 • Moore, A.F. (2001). Rock: The Primary Text, 2nd edn.,  ISBN 0-7546-0298-2.
 • Parncutt, Richard. (2007). "Systematic musicology and the history and future of Western musical scholarship", Journal of Interdisciplinary Music Studies, 1, 1–32.
 • Pruett, James W., and Thomas P. Slavens (1985). Research guide to musicology. Chicago: American Library Association.  ISBN 0-8389-0331-2.
 • Randel, Don Michael, ed. (4th ed. 2003). Harvard Dictionary of Music, pp. 452–454. The Belknap Press of Harvard University Press.  ISBN 0-674-01163-5.
 • Tagg, Philip (1979, ed. 2000). Kojak - 50 Seconds of Television Music: Toward the Analysis of Affect in Popular Music, pp. 38–45. The Mass Media Music Scholar's Press.  ISBN 0-9701684-0-3.
 • Tagg, Philip (1982). "Analysing Popular Music: Theory, Method and Practice", Popular Music, Vol. 2, Theory and Method, pp. 37–67.
 • van der Merwe, Peter (1989). Origins of the Popular Style: The Antecedents of Twentieth Century Popular Music.  ISBN 0-19-816305-3 (1992).
 • Winkler, Peter (1978). "Toward a theory of pop harmony", In Theory Only, 4, pp. 3–26., cited in Moore (2003), p. 9.