Jump to content

T-72

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një tank kryesor luftarak T-72 përgatitet për zjarr.

T-72 është një familje tankesh luftarake kryesore sovjetike/ruse që hynë në prodhim në vitin 1969. T-72 ishte zhvillim i T-64, i cili ishte i shqetësim nga kostot e larta dhe mbështetja e tij në teknologjinë e papjekur zhvillimore. Janë ndërtuar rreth 25.000 tanke T-72 dhe rinovimi u ka mundësuar shumë prej tyre të qëndrojnë në shërbim për dekada. Është eksportuar gjerësisht dhe ka parë shërbim në 40 vende dhe në konflikte të shumta. T-90 i prezantuar në 1992 është një zhvillim i T-72B; prodhimi dhe zhvillimi i modeleve të ndryshme të modernizuara T-72 vazhdon edhe sot.