Jump to content

Tableta (farmaci)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tableta të zakonshme në formë disku.

Një tabletë[1] (e njohur edhe si pilulë) është një formë dozimi orale farmaceutike (dozë e ngurtë orale, ose OSD) ose formë doze e ngurtë njësi. Tabletat mund të përkufizohen si forma e ngurtë e njësisë së dozës së mjekimit me eksipientë të përshtatshëm. Ai përbëhet nga një përzierje e substancave aktive dhe eksipientëve, zakonisht në formë pluhuri, të cilat shtypen ose ngjeshen në një dozë të fortë. Përparësitë kryesore të tabletave janë se ato sigurojnë një dozë të qëndrueshme të ilaçit që është e lehtë për t'u konsumuar.

Tabletat përgatiten ose me formim ose me ngjeshje. Eksipientët mund të përfshijnë hollues, lidhës ose agjentë granulues, rrëshqitës (ndihmues rrjedhës) dhe lubrifikantë për të siguruar tabletë efikase; disintegrues për të nxitur ndarjen e tabletave në traktin tretës; ëmbëlsues ose aromatizues për të përmirësuar shijen; dhe pigmente për t'i bërë tabletat tërheqëse vizualisht ose për të ndihmuar në identifikimin vizual të një tablete të panjohur. Një shtresë polimeri aplikohet shpesh për ta bërë tabletën më të lëmuar dhe më të lehtë për t'u gëlltitur, për të kontrolluar shkallën e çlirimit të përbërësit aktiv, për ta bërë atë më rezistent ndaj mjedisit (duke zgjatur jetëgjatësinë e tij) ose për të përmirësuar pamjen e tabletës.

Tabletat medicinale fillimisht janë bërë në formën e një disku të çfarëdo ngjyre që përcaktojnë përbërësit e tyre, por tani prodhohen në shumë forma dhe ngjyra për të ndihmuar në dallimin e ilaçeve të ndryshme. Pllakat shpesh janë të ngulitura me simbole, shkronja dhe numra, të cilat i lejojnë ato të identifikohen, ose një brazdë për të lejuar ndarjen me dorë. Madhësitë e tabletave që duhet të gëlltiten variojnë nga disa milimetra në rreth një centimetër.

Tableta e kompresuar është forma më e zakonshme e dozimit që përdoret sot. Rreth dy të tretat e të gjitha recetave shpërndahen si forma dozimi të ngurta, dhe gjysma e tyre janë tableta të kompresuara. Një tabletë mund të formulohet për të dhënë një dozë të saktë në një vend të caktuar në trup; zakonisht merret nga goja, por mund të administrohet në mënyrë sublinguale, bukale, rektale ose intravaginale. Tableta është vetëm një nga format e shumta që mund të marrë një ilaç oral, si shurupe, eliksire, suspensione dhe emulsione.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kuptimi i fjalës Tabletë ‹ FJALË". fjale.al. Marrë më 2023-11-24.