Taihō Kōki

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Taihō Kōki (i lindur më 29 maj 1940 si Kōki Naya) është 48 Yokozuna në sportin e mundjes japoneze sumo. Ai konsiderohet në përgjithësi si mundës sumo më i madh i periudhës së pasluftës. [1] Ai u bë një yokozuna në vitin 1961 në moshën 21, ndonjëherë më i ri në kohë, dhe ai fitoi një rekord 32 gara ndërmjet 1960 dhe 1971. Dominimi i tij ishte i tillë që ai ka fituar gjashtë turne në një rresht në dy raste të veçanta. Ai është mundësi vetëm për të fituar të paktën një kampionat çdo vit të karrierës së tij të lartë ndarje, [2] dhe ai ka fituar përqindje më të lartë të karrierës të çdo mundësi në epokën moderne. Pas daljes në pension të tij ai ishte trajner kreu i qëndrueshëm Taihō.