Taksimi në Shqipëri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Shqipëri, taksat vendosen nga qeveritë federale dhe ato lokale. Burimet më të rëndësishme të të ardhurave përfshijnë tatimin mbi të ardhurat, sigurimet shoqërore, taksën e korporatave dhe taksën e vlerës së shtuar, të cilat aplikohen në të gjitha në nivel federal. Zyra e Taksave Shqiptare është shërbimi i të ardhurave në Shqipëri .

Që nga viti 2014, tatimi mbi të ardhurat është progresive, me tre grupime.[1][2]

Të ardhurat mujore Norma e tatimit
Në mes 0 L dhe 30000 L 0%
Në mes 30000 L dhe 150000 L 13%
Më shumë se 150000 L 23%

Më parë, Shqipëria kishte një taksë të sheshtë prej 10%, e cila u zbatua në vitin 2008. [3] [4] Taksa e vlerës së shtuar vendoset në dy nivele të ndryshme 20% si normë standarde, dhe 10% për produktet medicinale. [5]

Kontributet e sigurimeve shoqërore dhe të sigurimeve shëndetësore paguhen nga punësimi, nga të ardhurat civil dhe menaxhmenti. Kontributet paguhen me të ardhura mujore, nga një minimum prej 22,000 në një shumë maksimale 95.130. Kontributi i punonjësve është 9.5% ndërsa punëdhënësi paguan 15%. Sigurimi shëndetësor vendoset në 1.7% për të punësuarit dhe punëdhënësit. Të vetëpunësuarit paguajnë 23% për sigurimet shoqërore dhe 7% për sigurimet shëndetësore. [6]

Taksat e korporatave në Shqipëri vendosen me një normë të sheshtë prej 15%. Bizneset me një qarkullim prej më pak se 8 milion janë të përjashtuar nga taksat e korporatave. Një biznes është rezident i taksave kur kompania është përfshirë në Shqipëri ose ka një seli të përhershme ose administrimi dhe kontrolli ushtrohet në Shqipëri. [7]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Income Tax Albania 2014" (në anglisht). Marrë më 2017-01-13.
  2. ^ "tatimi-mbi-te-ardhurat-personale-nga-paga". Website of the Albanian Ministry of Finances. Arkivuar nga origjinali origjinali më 19 shtator 2019. Marrë më 2017-01-13.
  3. ^ Albanian government to implement flat tax (SETimes.com) Jonilda Koci. "Albanian government approves 10% flat tax". Southeast European Times, June 4, 2007.
  4. ^ Balkantimes, June 4, 2007.
  5. ^ "VAT rate Albania" (PDF) (në anglisht). 18 korrik 2019.
  6. ^ "Eurofast Tax card 2014 Albania" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 2014-09-03.
  7. ^ "Reuters Corporate Tax increase". Reuters (në anglisht). 16 dhjetor 2013.