Taoismi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Taoismi (/ taʊɪzəm /, gjithashtu US: / daʊ-), i njohur gjithashtu si Daoizmi, është një traditë fetare ose filozofike me origjinë kineze e cila thekson që jetojnë në harmoni me Tao (kineze: 道; pinyin: Dào; fjalë për fjalë: " Rruga ", gjithashtu romanizuar si Dao). Tao është një ide themelore në shumicën e shkollave filozofike kineze; në Taoism, megjithatë, ajo nënkupton parimin që është burimi, modeli dhe përmbajtja e çdo gjëje që ekziston. Taoizmi ndryshon nga konfucianizmi duke mos theksuar ritualet e ngurta dhe rendin shoqëror. Etika taoiste ndryshon në varësi të shkollës së veçantë, por në përgjithësi tentojnë të theksojnë wu wei (veprim pa qëllim), "natyralizëm", thjeshtësi, spontanitet, dhe Tre thesaret: 慈 "dhembshuri", "kursim" dhe 不敢 為 天下 先 "përulësi".

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]