Jump to content

Targat e automjeteve të Bullgarisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Targat e automjeteveBullgari fillojn me shkurtesen e provincës në të cilën është lëshuar në qarkullim automjeti. Që nga viti 1992 përdoren shkronjat cirilike dhe latine. Në ndërkohë janë futur edhe disa shkurtesa të reja të provincave. Targat e reja me shenjen Evropiane kanë në anën e majtë një fushë të kaltërt në të cilën është shënuar shkurtesa e Bullgarisë "BG" si dhe flamuri dhe në pjesen tjetër në fushë të bardhë me shkronja të zeza është kodi sipas skemes K-#### XX. Ku me "K" është variabla për shkurtesen e provincës, #=shifra dhe me X = shkronja.

Shkurtesat e provincave janë:

 • A Burgas (Jashtë përdorimit Б)
 • B Warna
 • BH Widin (Jashtë përdorimit ВД)
 • BP Wraza
 • BT Weliko Tarnowo
 • C, CA, CB Sofia (Jashtë përdorimit A ose Axx)
 • CC Silistra
 • CH Sliwen
 • CM Smoljan
 • CO Sofia (Regjioni)
 • CT Stara Zagora (Jashtë përdorimit СЗ)
 • E Blagoewgrad (Jashtë përdorimit БГ)
 • EB Gabrowo (Jashtë përdorimit Г)
 • EH Plewen (Jashtë përdorimit ПЛ)
 • H Schumen (Jashtë përdorimit Ш)
 • K Kardzali (Jashtë përdorimit Кж)
 • KH Kjustendil (Jashtë përdorimit )
 • M Montana
 • OB Lowetsch (Jashtë përdorimit Л)
 • P Ruse
 • PA Pazardschik (Jashtë përdorimit ПЗ)
 • PB Plowdiw (Jashtë përdorimit П)
 • PK Pernik (Jashtë përdorimit ПК)
 • PP Razgrad (Jashtë përdorimit )
 • T Targovischte
 • TX Dobritsch (Jashtë përdorimit Tolbuhin)
 • X Haskowo (Jashtë përdorimit XC)
 • Y Jambol (Jashtë përdorimit Я)

Targat e automjeteve të funksionarve diplomatikë janë të shkruara me të bardhë në një fushë të kuqe si p.sh.:ДT - ####.

Në sistemin e më parshëm janë prdorur targat e verdha me skemën K - #### X dhe shkronjat kanë qenë të alfabetit cirilik si për provicën po ashtu edhe për shkronjën pasues. Deri më 2005 në teritorin e Bullgaris ka edhe targa nga sistemi i vjetër por në një numër shumë të vogël.

Targat e vjetra para 30 viteve, për automjetet private ishin të zeza me shkrim të bardhë. Skema e përdorur në këto tara ishte K'X'####. Ku shkurtesa e provincs dhe shkronjës ndahen me një ' - "apostrofë"