Tatarët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Perhapja bashkëkohore e gjuhëve tatare.

Tatar (ose Tartarët[1]) është një emër kolektiv i dhënë  popujve turqë të Evropës lindore dhe të Azisë Veriore. Shumica e Tatarëve jetojnë në qendër dhe në jug të Rusisë, në Ukrainë, në Bullgari, në Kinë, në Kazakistan, në Rumani, në Turqi dhe në Uzbekistan.  Në fund të XXe shekullit numëroheshin më shumë se tetë milionë. Ata janë gjithashtu një nga pesëdhjetë e gjashtë grupet etnike të identifikuara nga ana e Republikës popullore e Kinës. Ka disa lloje të Tatarëve. Sot, ndërmjet Tatarëve, mund të gjejmë muslimanë dhe të krishterët ortodoksë (sidomos në Rusi). Termi tartar ishte caktuar edhe në perëndim si konfuzion  i cili referohej popujve mongolë,[2] dhe i la vënd emrit  Tartaria pë rajonet e banuara nga popujt  turko-mongol.

 Shënimet dhe referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ CNRTL, « Entrée "Tatar" (étymologie) », sur cnrtl.fr (consulté le 27 mars 2016).
  2. ^ Alfred Maury, « : La Terre et l'Homme, ou Aperçu historique de géologie, de géographie et d'ethnologie générales, pour servir d'introduction à l'histoire universelle — Race jaune, page 452 », sur Gallica

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Bibliografia[redakto | redakto tekstin burimor]

  • (Anglisht) Güzel Amalrik, "Kujtimet e një Fëmijërije Tatare" Hutchinson, 1979 (ISBN 9780091398903)
  • (Anglisht) Xhefri E. Cole, " Tatars ", në të Grupeve Etnike të Evropës: një Enciklopedi, ABC-CLIO, 2011 (réimpr.), f. 362-365 (ISBN 9781598843033)

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]