Teatri Romun

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teatri Romun

Teatri Romun është teatri më i vjetër dhe më i famshëm nga romët në botë. Teatri është një objekt kryesor i kulturës rome në Rusi, dhe që nga momenti i themelimit të tij në 1931, ai ka qenë një qendër tërheqëse për artistët Romë në Rusi.

Pararendësit e Teatrit Romun[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shekujt 18 dhe 19, korët e Romëve Ruska ekzistuan në Moskë dhe Shën Petersburg .

Në fund të shekullit të 19-të, një dirigjent i një prej korëve Romë, Nikolai Shishkin krijoi trupën e parë teatrore romake. Paraqitja e parë e trupës ishte në operetën Këngët Ciganase me Karaktere , me trupën kryesore të Teatrit Arcadia . Kjo ishte në 1886. Opereta vrapoi për disa vjet. Më 13 Prill 1887 në Teatrin Maly u zhvillua shfaqja e parë e operetës së Strauss The Cigan Baron me Romët (trupa e Shishkin) duke luajtur rolet e Romëve.

Më 20 Mars 1888 u shfaq në premierën e operetës së parë në gjuhën rome Fëmijët e Pyjeve në Teatrin Maly. Ajo u interpretua vetëm nga trupa romake. Prodhimi u zhvillua për 18 vjet dhe ishte një sukses i madh.

Në 1892, Shishkin prodhoi një operetë të re, jetën e ciganëve .

Në vitet 1920, shumë ansamble romake të këngëtarëve, valltarëve dhe muzikantëve performuan në BRSS .

Historia e teatrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një foto pa datë që përshkruan "The Gypsy Theatre" në BRSS, nga koleksioni i Teatrit Billy Rose të Bibliotekës Publike të Nju Jorkut .

Më 24 Janar 1931 u hap në Moskë studioja e teatrit Romani "Indo-Romen". Brenda një muaji, studioja kreu punën e saj të parë.

Regjisori i parë dhe kompozitori i parë i muzikës "Indo-Romen" ishin aktivistë hebrenj, Moishe Goldblat dhe Semen Bugachevsky .

Më 16 dhjetor 1931 studioja tregoi shfaqjen e saj të parë të plotë muzikore-dramatike Jeta në Rrota. Ai përbëhej nga tre akte dhe bazohej në një dramë të autorit romak Alexandr Germano . Pas kësaj shfaqjeje, studioja u quajt Teatri Romen. Regjisori i parë i teatrit ishte Georgy Lebedev.

Që nga viti 1940, teatri i bën të gjitha shfaqjet e tij në rusisht.

Regjisori aktual i teatrit (2008) është Nikolai Slichenko, aktor rom i njohur në Rusi.

Figura të zgjedhura të dukshme të shoqëruara me Teatrin Romen[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dmitry Buzylyov, aktor, këngëtar
 • Vladislav Demeter, korit, krijuesi i një reviste rome Shunen Romale, aktivist, pedagog
 • Pyotr Demeter, aktor, pedagog
 • Roza Dzhelakayeva, aktore, këngëtare, valltare
 • Nikolai Erdenko, violinist, këngëtar
 • Alexandr Germano, poet, shkrimtar, dramaturg
 • Vano Hrustalyovo, poet, dramaturg, drejtues koncertesh
 • Mikhail Ilyinsky, shkrimtar, aktor
 • Sasha Kolpakov, kitarist, vokalist, kompozitor
 • Vadim Kolpakov, kitarist, vokalist, aktor, valltar
 • Ivan Rom-Lebedev, aktor, shkrimtar
 • Valentina Ponomaryova, aktor, këngëtare
 • Nikolai Slichenko, aktor
 • Nina Dudarova, poete, mësuese, shkrimtare dhe përkthyese