Jump to content

Teksti shkollor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teksti shkollor

Teksti shkollor i njohur edhe si teksti mësimor zakonisht është një shprehje që përdoret për emërtimin e librave shkollorë, materialeve shtesë apo plotësuese në lidhje me ta, doracakët përkatës etj. Mund të zëvendësohet edhe me termin “libër shkollor” kur përdoret pranë fjalës “tekst” (në kuptimin pjesë e shkëputur e një shkrimi). [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teksti mësimmor paraqet një përmbledhje gjithëpërfshirëse të përmbajtjes në një degë të caktuar të shkencës. Tekstet shkollore historikisht janë shtypur (prodhuar) për të plotësuar nevojat mësimore (të nxënësve dhe mësimdhënësve) të institucioneve arsimore. [2] Sot, shumë tekste shkollore (libra) krahas formave të shtypyra grafike publikohen edhe në formatin digjital. Tekstet shkollore mësimore mund të jenë edhe mjete ndihmëse për mësim shkollor (duke mos përjashtuar vetë mësimin) dhe studim, që afirmojnë dhe përcjellin diturinë sipas parimit të psikologjisë së mësimit dhe didaktikës. Në shkolla përdoren librat shkollorë si mjete plotësuese për mësim dhe studim. Këto libra përdoren edhe në forma të programuara.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Baier, Kylie, et al. "College students’ textbook reading, or not." American Reading Forum Annual Yearbook Vol. 31. 2011. online
 • Berkeley, Sheri, et al. "Are History Textbooks More "Considerate" After 20 Years?." Journal of Special Education (2014) 47#4 PP: 217-230.
 • Buczynski, James A. "Faculty begin to replace textbooks with "freely" accessible online resources." Internet Reference Services Quarterly (2007) 11#4 pp: 169-179.
 • Campbell, Alex, and Mr Flint. "New Digital Tools Let Professors Tailor Their Own Textbooks for Under $20 And that's just one option, along with mix-and-match Web sites from big publishers and libraries of open-source content." Chronicle of Higher Education (October 9, 2011). online
 • Carbaugh, Robert, and Koushik Ghosh. "Are college textbooks priced fairly?." Challenge (2005) 48#5 pp: 95–112.
 • Casper, Scott E.; etj. (2014). "Textbooks Today and Tomorrow: A Conversation about History, Pedagogy, and Economics". Journal of American History. 100 (4): 1139–1169. doi:10.1093/jahist/jau008. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Chiappetta, Eugene L., and David A. Fillman. "Analysis of five high school biology textbooks used in the United States for inclusion of the nature of science." International Journal of Science Education (2007) 29#15 pp: 1847–1868.
 • Doering, Torsten, Luiz Pereira, and L. Kuechler. "The use of e-textbooks in higher education: A case study." Berlin (Germany): E-Leader (2012). online
 • Elliott, David L., and Arthur Woodward, eds. Textbooks and schooling in the United States Vol. 89. NSSE, 1990.
 • Kahveci, Ajda. "Quantitative analysis of science and chemistry textbooks for indicators of reform: A complementary perspective." International Journal of Science Education (2010) 32#11 pp: 1495–1519.
 • Koulaidis, Vasilis, and Anna Tsatsaroni. "A pedagogical analysis of science textbooks: How can we proceed?." Research in Science Education (1996) 26#1 pp: 55–71.
 • Liang, Ye, and William W. Cobern. "Analysis of a Typical Chinese High School Biology Textbook Using the AAAS Textbook Standards." (2013). online
 • Myers, Gregory A (1992). "Textbooks and the sociology of scientific knowledge". English for Specific Purposes. 11 (1): 3–17. doi:10.1016/0889-4906(92)90003-S. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Richardson, Paul W. "Reading and writing from textbooks in higher education: a case study from Economics." Studies in Higher Education (2004) 29#4: 505–521. online; on Australia
 • Roediger III, Henry L. "Writing Textbooks: Why Doesn’t It Count?." Observer (2004) 17#5 online
 • Silver, Lawrence S., Robert E. Stevens, and Kenneth E. Clow. "Marketing professors’ perspectives on the cost of college textbooks: a pilot study." Journal of Education for Business (2012) 87#1 pp: 1-6.
 • Stone, Robert W., and Lori J. Baker-Eveleth. "Students’ intentions to purchase electronic textbooks." Journal of Computing in Higher Education (2013) 25#1 pp: 27-47.
 • Weiten, Wayne. "Objective features of introductory psychology textbooks as related to professors' impressions." Teaching of Psychology (1988) 15#1 pp: 10–16.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 4 maj 2019. Marrë më 4 maj 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 2. ^ "schoolbook - definition of schoolbook in English from the Oxford dictionary". Arkivuar nga origjinali më 18 gusht 2016. Marrë më 23 prill 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)