Abetarja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Abetare franceze shtypur në vitin 1861
Faqja e parë e abetares finlandeze Abckiria, e shkruar nga Mikael Agricola në vitin 1543.

Abetarja (Anglisht: Alphabet book - Libër alfabeti) është një libër i hartuar kryesisht për fëmijët e vegjël. Ai paraqet shkronjat e alfabetit me fjalë dhe/ose imazhe përkatëse. Shumica e abetareve përmbajnë forma të shkronjave të mëdha dhe shkronjave të vogla, të shkrimit dhe të shtypit, fjalë kyçe që fillojnë me shkronja të veçanta ose ilustrime të fjalëve kyçe. Abetaret (Librat e alfabetit) mund të përbëhen nga fjali, paragrafë ose faqe të tëra që theksojnë shkronja dhe fjalë kyçe përkatëse në një larmi formatesh krijuese dhe imagjinative. [1]

Qëllimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Librat e alfabetit prezantojnë tingujt dhe shkronjat e alfabetit të renditur. Këta libra ofrojnë një zhanër jo kërcënues, në të cilin fëmijët përfshihen në një sërë tekstesh artistike dhe jotrilluese. Librat e alfabetit ofrojnë mundësi për:

 1. Zhvillimi i bisedave dhe aftësive në gjuhën e folur
 2. Rritjen e vetëdijes fonemike
 3. Mësimi i fonikës
 4. Krijimi i lidhjeve të tekstit (Aktivizimi i njohurive paraprake)
 5. Parashikimi (Bisedë me tekst)
 6. Ndërtimi i fjalorit
 7. Përfundimi / nxjerrja e përfundimeve
 8. Sekuencat
 9. Identifikimi i elementeve të strukturës së tregimit
 10. Njohja e këndvështrimit
 11. Vizualizimi i cilësimit (Koha, vendi dhe atmosfera)
 12. Shfaqja e dialogut (Shfaqjet dhe Teatri i Lexuesve)
 13. Rileximi për rrjedhshmëria
 14. Ritregimi për kontrollet e të kuptuarit
 15. Angazhimi i inteligjencave të shumëfishta përmes shkrimit, muzikës, artit, vallëzimit [2]

Libri më i vjetër i alfabetit është The BAC Bothe i shkruar nga Thomas Pety në gjuhët: Latyn dhe në Englysshe (1538). Libri i parë i alfabetit i shoqëruar me fotografi është A Methode i John Hart; ose, Fillim i rehatshëm për të gjithë të pa mësuarit (1570). Në gjuhën shqipe abetarja e parë konsiderohet Ëvetari i shkruar nga Naum Veqilharxhi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Bunyan, John. (1686) A Book for Boys and Girls, or Country Rhymes for Children., London, Printed for N. P. [Nathaniel Ponder].
 2. ^ What is an alphabet book at sil.org accessed 9 September 2007

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]