Jump to content

Lista e abetareve të gjuhës shqipe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Abetare nga Parashqevi Qiriazi

Kjo është një listë e abetarevegjuhës shqipe:

 • Naum Veqilharxhi: "Fare i shkurtër e i përdorçim Ëvetar shqip" (1844, 1845)
 • Panajot Kupitori: "Abetare e gjuhës shqipe" (1860)
 • Anastas Byku: Gramme për shqiptarë" (1861)
 • Konstandin Kristoforidhi: "Abetare skip" (1867, 1869, 1872)
 • Daut Boriçi: "Abetare shqip" (1869)
 • Vasil Dhimitër Ruso: "Pellazgjika shqip alfavitar", Bukuresht 1877
 • Jani Vreto: etj.: "Alfabetare e gjuhësë shqip", Kostantinopojë 1879
 • Anastas Kullurioti: "Abavetar" (1882)
 • Sami H. Frashëri: "Abetare e gjuhësë shqip", (1886, 1888, 1900)
 • Jovan Risto Tërova: "Abetarea shqipe", Bukuresht 1887
 • Gaspër Benusi: "Abetare e gjuhësë shqyp", Bukuresht 1886, 1890
 • "Abetari i qitun pri shoqniet t`Bashkimit t`giuhes shqype", Shkodër 1899
 • Said Najdeni:"Abetare e gjuhës shqipe", Sofje 1900
 • Shtjefën Gjeçovi: "Abetarja e Zymit" (1900)
 • Ndre Mjeda:"Këndime për shkollë të para", Vjenë 1904
 • Luigj Gurakuqi: "Abetari për mësoitore filltare t`Shqypnis", Napoli 1905, Bukuresht 1906
 • "Abetare toskërisht, pas abecesë së vjetrë të Stambollit", Sofje 1908
 • "Abetare gegërisht, pas abecesë së vjetrë të Stambollit", Sofje 1908
 • Parashqevi Qiriazi: "Abetare për shkollat e para", Manastir 1909 (Abetarja e parë shqipe me alfabetin e Manastirit dhe abetarja e parë shqipe e hartuar nga një femër)
 • Nikolla Lako: "Stërvitjetore për nxënësit shqiptarë", Paris 1909, 1913
 • Hafiz Ali Korça: "Abetare shqip", Korçë 1910
 • Simon Shuteriqi: "Abetare shqipe", Manastir 1911
 • Mati Logoreci:"Abetari i vogël për msojtore" dhe "Abetari i madh", Shkodër 1914.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fjalor enciklopedik shqiptar, Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Tiranë, 2008
 • Shefik Osmani: Fjalor i pedagogjisë, 8 nëntori, Tiranë, 1983
 • Shefik Osmani - Njazi Kazazi: Abetaret shqipe dhe trajektorja e tyre historiko-pedagogjike, Tiranë, 2000
 • Hajrullah Koliqi: Historia e arsimit dhe e mendimit pedagogjik shqiptar, Universiteti i Prishtinës & Libri shkollor, Prishtinë, 2002