Tempulli i Tretë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkatërrimi i tempullit të Jeruzalemit, nga Francesco Hayez.

Tempulli i Tretë (hebraisht: בֵּית הַמִּקְדָּשׁ הַשְּׁלִישִׁי‎, Bēṯ hamMīqdāš hašŠlīšī, përkth. 'Shtëpia e tretë e Sanctum'), i referohet një tempulli të rindërtuar hipotetik në Jeruzalem. Ai do të pasonte Tempullin e Solomonit dhe Tempullin e Dytë, i pari ishte shkatërruar gjatë rrethimit babilonas të Jeruzalemit në shek. 587 pes dhe ky i fundit u shkatërrua gjatë rrethimit romak të Jeruzalemit në vitin 70 të es. Edhe pse ai mbetet i pandërtuar, nocioni dhe dëshira për Tempullin e Tretë është i shenjtë në judaizëm, dhe veçanërisht në judaizmin ortodoks; parashikohet si vendi më i shenjtë i adhurimit për hebrenjtë. Bibla hebraike thotë se profetët hebrenj kërkuan që ndërtimi i saj të përmbushej përpara, ose së bashku me, Epokën Mesianike. Ndërtimi i Tempullit të Tretë luan gjithashtu një rol të madh në disa interpretime të eskatologjisë së krishterë.

Midis hebrenjve fetarë, pritja e një projekti përfundimtar të së ardhmes, i përqendruar rreth ndërtimit të Tempullit të Tretë në Malin e TempullitQytetin e vjetër të Jerusalemit, ka qenë një temë kryesore që, në Izrael, është përkrahur gjithashtu si një motiv ideologjik. Megjithatë, nocioni i Tempullit të Tretë është kundërshtuar nga myslimanët për shkak të ekzistencës së Kupolës së Shkëmbit, e cila u ndërtua nga Kalifati Umajad në majë të vendit të Tempullit të Solomonit dhe Tempullit të Dytë; Tensionet midis hebrenjve dhe myslimanëve mbi Malin e Tempullit janë bartur politikisht si një nga pikat kryesore të konfliktit izraelito-palestinez, dhe zona ka qenë gjithashtu një temë e debatit të rëndësishëm në procesin e paqes izraelito-palestineze. Shumica e komunitetit ndërkombëtar është përmbajtur nga njohja e çdo sovraniteti mbi Jeruzalemin për shkak të pretendimeve territoriale konfliktuale midis Izraelit dhe Autoritetit Kombëtar Palestinez, pasi të dyja palët e kanë pohuar atë si kryeqytetin e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]