Teoria e komplotit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Syri i Providencës, siç shihet në kartëmonedhën 1 USD, është perceptuar nga disa si dëshmi e një komploti që lidh etërit themelues të Shteteve të Bashkuara me Iluminatin.

Një teori konspirative është një shpjegim për një ngjarje ose situatë që pohon ekzistencën e një komploti nga grupe të fuqishme dhe të këqija, shpesh me motivim politik, kur shpjegimet e tjera janë më të mundshme. Termi në përgjithësi ka një konotacion negativ, duke nënkuptuar se ankesa e një teorie konspirative bazohet në paragjykime, bindje emocionale ose prova të pamjaftueshme. Një teori konspirative është e dallueshme nga një komplot; ai i referohet një komploti të hipotezuar me karakteristika specifike, duke përfshirë, por pa u kufizuar në kundërshtimin ndaj konsensusit të zakonshëm midis atyre që janë të kualifikuar për të vlerësuar saktësinë e tij, siç janë shkencëtarët ose historianët.

Teoritë e konspiracionit janë krijuar në përgjithësi për t'i rezistuar falsifikimit dhe përforcohen nga arsyetimi rrethor: si provat kundër komplotit ashtu edhe mungesa e provave për të keqinterpretohen si provë e së vërtetës së tij, ku komploti bëhet çështje besimi dhe jo diçka që mund të provohet ose e kundërshtuar. Studimet kanë lidhur besimin në teoritë e konspiracionit me mosbesimin ndaj autoritetit dhe cinizmin politik. Disa studiues sugjerojnë se idetë konspirative - besimi në teoritë konspirative - mund të jenë psikologjikisht të dëmshme ose patologjike, dhe se ai lidhet me të menduarit analitik më të ulët, inteligjencën e ulët, projeksionin psikologjik, paranojën dhe makiavelizmin. Psikologët zakonisht ia atribuojnë besimin në teoritë e konspiracionit një sërë kushtesh psikopatologjike si paranojë, skizotipi, narcisizëm dhe lidhje të pasigurt, ose një formë të paragjykimit kognitiv të quajtur "perceptimi i modelit iluziv". Megjithatë, një artikull rishikues i vitit 2020 zbuloi se shumica e shkencëtarëve njohës e shohin teorinë e konspiracionit si zakonisht jopatologjike, duke pasur parasysh se besimi i pabazuar në konspiracion është i zakonshëm në të gjithë kulturat historike dhe bashkëkohore dhe mund të lindë nga tendencat e lindura njerëzore drejt thashethemeve, kohezionit grupor dhe fesë.

Historikisht, teoritë e konspiracionit kanë qenë të lidhura ngushtë me paragjykimet, propagandën, gjuetinë e shtrigave, luftërat dhe gjenocidet. Ata shpesh besohen fuqimisht nga autorët e sulmeve terroriste dhe u përdorën si justifikim nga Timothy McVeigh dhe Anders Breivik, si dhe nga qeveri të tilla si Gjermania naziste, Bashkimi Sovjetik dhe Turqia. Mohimi i SIDA-s nga qeveria e Afrikës së Jugut, i motivuar nga teoritë konspirative, shkaktoi rreth 330,000 vdekje nga SIDA, QAnon dhe mohimi në lidhje me rezultatet e zgjedhjeve presidenciale të Shteteve të Bashkuara të vitit 2020, çuan në sulmin e 6 janarit në Kapitolin e Shteteve të Bashkuara, ndërsa besimi në teoritë e konspiracionit rreth gjenetikisht Ushqimet e modifikuara bënë që qeveria e Zambisë të refuzonte ndihmën ushqimore gjatë një zie buke, në një kohë kur tre milionë njerëz në vend vuanin nga uria. Teoritë e konspiracionit janë një pengesë e rëndësishme për përmirësimet në shëndetin publik, duke inkurajuar kundërshtimin ndaj vaksinimit dhe fluorizimit të ujit ndër të tjera, dhe janë lidhur me shpërthimet e sëmundjeve të parandalueshme nga vaksinat. Efekte të tjera të teorive konspirative përfshijnë besimin e reduktuar në provat shkencore, radikalizimin dhe përforcimin ideologjik të grupeve ekstremiste dhe pasojat negative për ekonominë.

Teoritë e konspiracionit dikur të kufizuara në audiencë të skajshme janë bërë të zakonshme në media, internet dhe media sociale, duke u shfaqur si një fenomen kulturor i fundit të shekullit të 20-të dhe fillimit të shekullit të 21-të. Ato janë të përhapura në mbarë botën dhe shpesh besohen zakonisht, disa madje mbahen nga shumica e popullsisë. Ndërhyrjet për të reduktuar shfaqjen e besimeve konspirative përfshijnë mbajtjen e një shoqërie të hapur dhe përmirësimin e aftësive të të menduarit analitik të publikut të gjerë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]