Tespihu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një misbaha

Misbaha (Arabisht: مِسْبَحَة, romanizuar: misbaḥa) ose ndryshe njihet si tespih, janë rruaza lutjesh të përdorura shpesh nga myslimanët për të mbajtur gjurmët e numërimit në tesbih. Zakonisht përmban 99 rruaza me përmasa normale, dhe dy rruaza më të vogla ose mini që ndajnë çdo 33 rruaza. Ndonjëherë përdoren vetëm 33 rruaza, në të cilin rast dikush do t'i kalojë ato tre herë.

Për të mbajtur gjurmët e numërimit përdoret ose falangat e dorës së djathtë ose misbaha. Përdorimi i misbahës për të numëruar lutjet dhe recitimet konsiderohet një praktikë e pranueshme.[1] Ndërsa ato përdoren gjerësisht sot në Islamin Synit dhe Shiit.

Ahmedije, misbaha dhe forma të tjera të rruazave të lutjes konsiderohen si "risi". Sipas Mirza Tahir Ahmedit të komunitetit Ahmedije, përdorimi i rruazave të lutjes është një formë bidati (risi) që nuk u praktikua nga komuniteti i hershëm mysliman.[2]

Disa hadithe thonë dobinë e përdorimit të gishtave të dorës së djathtë për të numëruar tesbih pas lutjeve të rregullta.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "A lejohet përdorimi i tespive gjatë dhikrit?". 6 shtator 2014.
  2. ^ "Why do Ahmadi Muslims not use Tasbeeh (prayer beads)?" (në anglisht). askislam.org. Marrë më 7 prill 2014.
  3. ^ Transmeton Jusejra, nëna e Jasirit: Profeti i urdhëroi ato (gratë emigrante) që të jenë të rregullta (në përkujtimin e Allahut) duke thënë: “Allahu është më i madhi”; “Lavdi Mbretit, të Shenjtit”; "Nuk ka Zot tjetër përveç Allahut"; dhe t'i numërojnë me gishta, sepse ata (gishtat) do të merren në pyetje dhe do të kërkohet të flasin. (Libri #8, Hadithi #1496)