Theuri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Medh'hebi Theuri (arabisht: الثوري) ishte shkollë për një kohë të shkurtër të jurisprudencës Islame themeluar nga dijetari i shekullit të tetë, Sufjan eth-Theuri.

Ai kaloi vitin e fundit të jetës së tij duke u fshehur pas një mosmarrëveshjeje mes tij dhe kalifit Abbasid Muhammed ibn Mensur El-Mehdi. Pas vdekjes së tij, Madhhabi i Theurit u mor nga studentët e tij, duke përfshirë veçanërisht Jahja el-Kattan.[1] Megjithatë, shkolla e tij nuk mbijetoi, por mendimi i tij juridik dhe sidomos transmetimi i haditheve janë konsideruar shumë në Islam dhe kanë ndikuar në të gjitha shkollat kryesore.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Steven C. Judd, “Competitive hagiography in biographies of al-Awzaʿi and Sufyan al-Thawri”, Journal of the American Oriental Society 122:1 (Jan–March, 2002).