Jump to content

Thomas Hancock (shpikës)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Thomas Hancock (8 maj 1786 – 26 mars 1865) ishte inxhinierë anglezë i cili shpiki industrinë britanike të gomave. Ai shpiku makinën grirëse, një makinë që copëtonte copa të gomës dhe që lejoi që goma të riciklohej pasi u formua në blloqe ose fletë. Një përkujtim i pllakës blu është vendosur në No.4 High Street në Marlborough, Wiltshire në nder të tij (gjithashtu një për vëllain e tij). Ai ishte vëllau i Walter Hancock.

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Interesi i Hancock në goma duket se ka dalë nga një dëshirë për të bërë pëlhura të papërshkueshme nga uji për të mbrojtur pasagjerët në trajnerët e tij. Nga vitit 1819 ai kishte filluar të eksperimentonte me marrjen e zgjidhjeve të gomës. Në vitin 1820 ai morri pantentin për të siguruar dorashka, tiranta, këpucë dhe çorape; në procesin e krijimit të këtyre pëlhurave të hershme elastike, Hancock e gjeti veten të humbur sasi të mëdha gome. Ai shpiku një makinë për të copëtuar gomat e mbeturinave, makinën e tij grirëse.

Në vitin 1820, Hancock morri me qira një fabrikë në Goswell Road, Londër, ku ai punoi gomat e papërpunuara me makinat që kishte shpikur. Makinat e tij prodhuan një masë të ngrohtë gome homogjene që më pas mund të formohej dhe të përzihej me materiale të tjera, dhe u shpërnda më lehtë se goma e papërpunuar. Prototipi i tij ishte operuar nga një njeri dhe mund të mbante vetëm 85 g; ajo ishte një makinë druri me një cilindër të zbrazur të veshur me "dhëmbë" metalikë, me një bërthamë të brendëshme të rrethuar me dorë. Nga viti 1821 ai kishte prodhuar një makinë dy-njeri që mbante 1 kg (0.45 kg), dhe nga 1841, ai kishte krijuar një makinë që mund të përpunojë deri në 200 kg (91 kg) gome në të njëjtën kohë.

Hancock eksperimentoi me zgjidhje gome dhe më 1825 ai pantntoi një proces të bërë lëkurë artificiale duke përdorur zgjidhje të gomës dhe një shumëllojshmëri të fibrave. Zgjedhja e tij e tretësve, vajit të qymyrit dhe terpentinë, ka ndikuar ndoshta në patentën e Charles Macintosh më 1823. Në të njëjtin vit ai filloi të punojë me Macintosh për të prodhuar pëlhurën e tij "double textured".

Nga viti 1830 ishte e qartë për të gjithë të shqetësuar se zgjidhja e lëkurës e Hancock, e përgatitur me gomën e tij të përtypur, ishte më mirë se Macintosh. Të dy shpikësit u bashkuan kompanitë e tyre dhe filluan të bashkëpunojnë më plotësisht, duke ndërtuar, për shembull, një makinë përhapëse automatike për të zëvendësuar brushat e bojës të përdorura më parë nga Macintosh.

Në vitin 1834, fabrika e Londrës e Hancock u dogj dhe Macintosh kishte mbyllur fabrikën Glasgow. Puna u transferua në Mançester, ku më 1838, një zjarr tjetër shkatërroi atë fabrikë. Një fabrikë e re u ndërtua së shpejti dhe biznesi vazhdoi si më parë, edhe pse patenta e vitit 1823 e Macintosh kishte skaduar në 1837.

Edhe pse stili i mantelit i Mackintosh është bërë i përgjithshëm (i shkurtuar si mac ose mack), kompania që Hancock dhe Mackintosh krijuan jetën si dy njësi të veçanta, Mackintosh dhe Hancock Artikuj të vulcanizuar. Të dyja vazhdojnë të bëjnë veshjet e gomës duke përdorur të njëjtat teknika dhe procedura të pionieruara nga dy shpikësit, me vetëm Hancock Vulcanised Articlea duke vazhduar të përdorin Millin Victorian origjinale për të gjithë prodhimin e pëlhurave.

Inspirimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]