Tigani me ajër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një tigan me ajër (anglisht: air fryer) është një furrë e vogël me konvekcion, e krijuar për të simuluar skuqjen e thellë pa e zhytur ushqimin në vaj. Një tifoz qarkullon ajër të nxehtë me shpejtësi të madhe, duke prodhuar një shtresë të freskët përmes reaksioneve të skuqjes siç është reagimi Maillard. Disa shqyrtues të produkteve pohojnë se furrat e rregullta me konvekcion ose furrat e thotë dolli prodhojnë rezultate më të miraose se skuqja e ajrit është në thelb pjekje me konvekcion nën një emër të ri të modës.

Pjesa e brendshme e një tiganisje ajri përdor një qarkullim të ajrit të nxehtë për të gatuar ushqim që përndryshe do të zhytet në vaj. Dhoma e gatimit të tiganit rrezaton nxehtësi nga një element ngrohje pranë ushqimit, dhe një tifoz qarkullon ajër të nxehtë. Temperaturat mund të shkojnë deri në 250 ° C (482 ° F) në varësi të modelit. Vaji i gatimit nuk përdoret në sasi të mëdha në një tigan me ajër. Koha e gatimit në tiganin e ajrit mund të zvogëlohet me 20% ose më shumë, në krahasim me furrat pa konvekcion. [Citimi i nevojshëm]

Metodat tradicionale të tiganisjes nxisin efektin Maillard në temperatura prej 140 deri 165 ° C (284 deri 329 ° F) duke zhytur plotësisht ushqimet në vaj të nxehtë, shumë mbi pikën e vlimit të ujit. Fryrja e ajrit punon duke mbuluar ushqimin e dëshiruar në një shtresë të hollë vaji ndërsa qarkullon ajër i nxehtë deri në 200 ° C (392 ° F) për të aplikuar nxehtësi dhe për të filluar reagimin. Si rezultat, pajisja është në gjendje të skuqet ushqimet si patatet e skuqura, pulën, peshkun, biftekun, cheeseburgers, patatet e skuqura ose ëmbëlsirat duke përdorur 70% deri 80% më pak vaj sesa një tigan tradicional.

Shumica e fryerësve të ajrit kanë rregullime të temperaturës dhe kohëmatësit që lejojnë gatim më të saktë. Ushqimi zakonisht gatuhet në një shportë që ulet në një tabaka me pika. Shporta duhet të trazohet periodikisht, ose me dorë, ose nga një nxitës ushqimi i integruar. Furrat me konvekcion dhe tiganët e ajrit janë të ngjashëm në mënyrën e gatimit të ushqimit, por frithat e ajrit janë përgjithësisht më të vegjël dhe japin më pak nxehtësi.

Shija dhe konsistenca e ushqimeve të gatuara duke përdorur metoda tradicionale të skuqura në krahasim me teknikat e skuqura në ajër nuk janë identike, sepse sasia më e madhe e vajit të përdorur në skuqjen tradicionale depërton në ushqime (ose brumin e veshjes, nëse përdoret) dhe shton atë aroma e vet.

Airfryer ajri janë të pajisura me pajisje shtesë për lloje të veçanta të gatimit, të tilla si tavëza për pica, rafte për hell, tabaka për tiganisje dhe fuçi tortash.

Ashtu si furrat standarde të konvekcionit, tiganët e ajrit gjithashtu mund të pjekin, avullojnë dhe ushqim të thatë.