Tipet E Kompjuterëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kompjuteri Mainframe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mainframet janë kompjutera të mëdhenjë,të fuqishëm dhe të shtrenjtë në prapavi të shumicës së organizatave të mëdha (si kompanitë e sigurimeve). Fuqia e tyre mund t'u shpërndahet shumë njerëzve, duke iu qasur mainframe-it përmes PC-ve të tyre.

Kompjuteri personal (PC)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi PC (Personal Computer) për herë të parë është përdorur në vitin 1981,atëherë kur IBM ka shpikur kompjuterin e parë personal. Kompjuteri personal (PC) është mikrokompjuter që mund të përdoret nga një shfrytëzues dhe është i përshtatshëm për kryerjen e punëve të ndryshme, si programim, kalkulime, procesimin e fjalëve etj. Në ditët e hershme shumica e kompjuterëve personalë punojnë në sisteemin operativ të quajtur DOS (Disc Operating System). Tani shumica e kompjuterëve personalë punojnë në njërin prej versioneve të Microsoft Windows-it.

Macintosh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Apple Macintosh,i njohur shkurt si Mac hyn në familjen e kompjuterëve personalë (PC) dhe është prodhuar nga Steve Jobs, Apple Computers në vitin 1984. Ai shfrytëzon sisteme operative të ndryshme dhe versione speciale të programeve aplikative. Macintosh eshte shume i sigurte pasi ai ka pajtueshmeri te vogel me programet, qe do te thote se lejon nje numer te vogel programesh qe te shkarkohen ne te.

Kompjuteri i rrjetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrjeti ju mundëson kyçjen e dy e më shumë kompjuterëve së bashku,me qëllim të shfrytëzimit të përbashkët të të dhënave si dhe burimeve të tjera si p.sh printerit,skanerit etj.

Laptopët dhe kompjuterët palmtop[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Laptop,një kompjuter me madhësi aq të vogël sa të vendoset në prehër të përdoruesit. Është i njohur edhe si notebook kompjuter. Laptopi është një PC mobil që zakonisht peshon prej 1 deri në 3 kg. Kompjuterët që janë më të mëdhenj se PDA-të (Personal Digital Assistant-pajisje që mbahet në dorë dhe shërben për organizimin e shënimeve personale) dhe më të vegjël se notebook-at quhen Palmtop.

PDA (Personal Digital Assistant)-Ndihmësi personal digjital[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këto pajisje janë të vogla për nga madhësia.Për përdorimin e PDA-ve zakonisht nevojitet një laps special,me të cilin ekzekutohen detyrat e dëshiruara,apo edhe futen të dhënat në pajisje. Si shumica e kompjuterëve edhe këta përkrahin qasjen në internet.

Kapaciteti Shpejtësia Kostoja Shfrytëzuesit tipik
Mainframe Kompjuterë shumë të fuqishëm Shumë më të shpejtë se PC-të Shumë të shtrenjtë Kompanitë e mëdha
PC Me hard disk dhe RAM të madh Të shpejtë (maten në GHz) Çdo ditë e më e lirë Shfrytëzuesit shtëpiak,ata në zyrë etj.
Kompjuter i rrjetës Me hard disk dhe RAM të madh Të shpejtë (maten në GHz) Çdo ditë e më e lirë Shfrytëzuesit e rrjetave
Laptop Me hard disk dhe RAM të madh|Me hard disk dhe RAM të madh Të shpejtë (maten në GHz) Më të shtrenjtë se Pc me fuqi të njëjtë Biznismenët,ata që lëvizin etj.
Palmtop Me hapësirë të ruajtjes më të vogël se PC Shumë më të ngadalshëm se PC Në krahasim me PC janë më shtrenjtë Biznismenët
PDA Me hapësirë të ruajtjes më të vogël se PC Shumë më të ngadalshëm se PC Në krahasim me PC janë më shtrenjtë Biznismenët