Tirthankara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pikturë xhaine në miniaturë e 24 Tirthankarave xhaine, Jaipur, rr. 1850
24 Tirthankarat që formojnë rrokjen meditative tantrike Hrim, pikturë në pëlhurë, Guxharat, rr. 1800

xhainizëm, një Tirthankara ( sanskritisht : tīrthaṅkara ; shqip : fjalë për fjalë një "prodhues i fordeve ") është një shpëtimtar dhe mësues shpirtëror i dharmës (rrugës së drejtë). [1] Fjala tirthankara nënkupton themeluesin e një tirthe, [2] e cila është një kalim i kalueshëm nëpër detin e lindjeve dhe vdekjeve të pafundme, saṃsāra . Sipas xhainëve, tirthankarat janë predikuesit suprem të Dharmës, të cilët kanë pushtuar saṃsārë n, ciklin e vdekjes dhe rilindjes, vetë dhe kanë bërë një rrugë që të mund ta të ndjekin të tjerët. [3] Pasi të kuptojë natyrën e vërtetë të vetvetes ose shpirtit, Tīrthaṅkara arrin Kevala Gyana (gjithëdijen). Tirthankara siguron një urë që të tjerët të ndjekin mësuesin e ri nga saṃsāramoksha (çlirimi). [4]

kozmologjinë xhaine, rrota e kohës ndahet në dy gjysma, Utsarpiṇī ose cikli kohor në ngjitje dhe avasarpiṇī, cikli kohor zbritës (që thuhet se është i tanishmi). Në secilën gjysmë të ciklit kozmik, saktësisht njëzet e katër tirthankara e hijeshojnë këtë pjesë të universit. Në periudhat e kaluara ka pasur një numër të pafund tirthankarash. [5] Tirthankara e parë në këtë cikël të tanishëm kohor (Hunda Avsarpini) ishte Rishabhanatha, e cila vlerësohet për formulimin dhe organizimin e njerëzve për të jetuar në një shoqëri në mënyrë harmonike. Tirthankara e 24-të dhe e fundit e gjysmëciklit aktual ishte Mahavira Swami Ji (599 pes–527 pes). [5] [6] [7] Historia e ka regjistruar ekzistencën e Mahavirës dhe paraardhësit të tij, Parshvanath, tirthankara e njëzet e tretë. [8]

Një tirthankara organizon sanghën, një rend i katërfishtë i murgjve meshkuj dhe femra, srāvakët (ndjekës meshkuj) dhe śrāvikāt (ndjekëse femra). [9]

Mësimet e tirthankarave përbëjnë bazën për kanunet xhaine. Njohuria e brendshme e tirthankarave besohet të jetë e përsosur dhe identike në çdo aspekt dhe mësimet e tyre nuk kundërshtojnë njëra-tjetrën. Shkalla e përpunimit ndryshon sipas përparimit shpirtëror dhe pastërtisë së shoqërisë gjatë periudhës së udhëheqjes së tyre. Sa më i lartë të jetë përparimi shpirtëror dhe pastërtia e mendjes së shoqërisë, aq më i ulët kërkohet përpunimi.

Ndërsa tirthankarat janë të dokumentuara dhe të nderuara nga xhainët, hiri i tyre thuhet se është i gatshëm për të gjitha qeniet e gjalla, pavarësisht nga orientimi fetar. [10]

  1. ^ Britannica Tirthankar Definition, Encyclopædia Britannica, arkivuar nga origjinali më 20 mars 2020, marrë më 5 shkurt 2012 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Babb 1996.
  3. ^ "Tirthankara | Definition, Names, & Facts". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 17 gusht 2017. Marrë më 9 janar 2021.
  4. ^ Sangave 2006.
  5. ^ a b Dundas 2002.
  6. ^ Taliaferro & Marty 2010.
  7. ^ Sanghvi, Vir (14 shtator 2013), Rude Travel: Down The Sages, Hindustan Times, arkivuar nga origjinali më 18 maj 2015 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Zimmer 1953.
  9. ^ Balcerowicz 2009.
  10. ^ Flügel 2010.