Topi i basketbollit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një top basketbolli është një top sferik i përdorur në lojërat e basketbollit. Topat e basketbollit zakonisht variojnë në madhësi nga artikuj shumë të vegjël promovues që janë vetëm disa centimetra në diametër deri në topa shumë të mëdhenj afërsisht 60 cm në diametër që përdoren në ushtrimet stërvitore. Për shembull, një basketboll i të rinjve mund të jetë 69cm në perimetër, ndërsa topi i meshkujve të Shoqatës Kombëtare të Atletikës Kolegjiale (NCAA) do të ishte maksimumi 76 cm dhe një top për femra do të ishte maksimumi 74 cm. Standardi për një basketboll në Shoqatën Kombëtare të Basketbollit (NBA) është 75 cm në perimetër dhe për Shoqatën Kombëtare të Basketbollit të Grave (WNBA), një perimetër maksimal prej 72 cm Ligat e shkollave të mesme dhe ligat për të rinj zakonisht përdorin topa me madhësi NCAA, NBA ose WNBA.

Përveç fushës dhe koshave, basketbolli është e vetmja pajisje e nevojshme për të luajtur lojën e basketbollit. Gjatë lojës, topi duhet të kërcehet vazhdimisht (driblim), të hidhet në ajër te lojtarët e tjerë (pasim) ose të hidhet drejt koshit (gjuajtje). Prandaj, topi duhet të jetë shumë i qëndrueshëm dhe i lehtë për t'u mbajtur. Topi përdoret gjithashtu për të kryer truke (nganjëherë të quajtura stil i lirë), më të zakonshmet prej të cilave janë rrotullimi i topit në majën e gishtit tregues, driblim në modele të ndërlikuara, rrotullimi i topit mbi supe ose kryerja e manovrave aerobatike me topin gjatë ekzekutimit të një slam dunk, veçanërisht në kontekstin e një konkursi slam dunk.