Jump to content

Torra (shah)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Torra e bardhë
Torra e zi

Torra (♖, ♜) është një figurë në lojën e shahut. Mund të lëvizë çdo numër katrorësh horizontalisht ose vertikalisht pa u kërcyer dhe mund të kapë një pjesë të armikut në rrugën e tij; përveç kësaj, ajo mund të marrë pjesë në rrokadë. Secili lojtar e fillon lojën me dy torra, një në çdo cep në anën e vet të tabelës.

Vendosja dhe lëvizja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Torrat e bardhë fillojnë në katrorët a1 dhe h1, ndërsa torrat e zi fillojnë në a8 dhe h8. Torra lëviz horizontalisht ose vertikalisht, nëpër çdo numër katrorësh të papushtuar. Torra nuk mund të kërcejë mbi figura. Torra mund të kapë një figurë të armikut duke lëvizur në katrorin në të cilin qëndron figura e armikut, duke e hequr atë nga loja. Torra gjithashtu merr pjesë me mbretin në një lëvizje të veçantë të quajtur rrokada, ku transferohet në katrorin e kryqëzuar nga mbreti pasi mbreti të zhvendoset dy katrorë drejt torrës.

Strategjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlera relative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Torra vlen rreth pesë ushtarë. Në përgjithësi, torrat janë më të fortë se oficerët ose kuajt dhe konsiderohen më të mëdha në vlerë se secila prej atyre pjesëve nga gati dy ushtarë, por më pak të vlefshme se dy pjesë të vogla nga afërsisht një ushtar. Dy torrat përgjithësisht konsiderohen se vlejnë pak më shumë se një mbretëreshë (shih vlera relative të figurës së shahut).[1] Fitimi i një torre për një oficer ose kali quhet fitimi i shkëmbimit. Torrat dhe mbretëreshat quhen figura të mëdha ose figura të rënda, në krahasim me oficerët dhe kuajt, figurat e vogëla.[2]

Fundloja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Torrat janë më të fuqishëm në fund të një loje (d.m.th., në fundlojë), kur ata mund të lëvizin pa pengesa nga ushtarë dhe të kontrollojnë një numër të madh katrorësh. Ata janë disi të ngathët në frenimin e ushtarëve të armikut që të përparojnë drejt gradimit, nëse nuk mund të zënë kolonën pas ushtarit që përparon. Gjithashtu, një torra mbështet më së miri një ushtar miqësor drejt gradimit nga prapa tij në të njëjtën skedar (shih rregullin Tarrasch).

Në një pozicion me një torrë dhe një ose dy figura të vogla kundrejt dy torrave, përgjithësisht përveç ushtarëve, dhe ndoshta edhe figurave të tjera, Lev Alburt këshillon që lojtari me torrën e vetme duhet të shmangë shkëmbimin e torrës me një nga torrat e kundërshtarit të tij.[3]

Torra është i aftë në shahmat. Më poshtë janë disa shembuj të matëve të shahut që janë të lehta për t'u detyruar. Një torra i vetëm mund të detyrojë mat, ndërsa një figurë e vogël jo.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The value of the chess pieces". Schach.de (në anglisht). Marrë më 2021-03-11.
  2. ^ "Understanding The Value Of Chess Pieces". ChessKid.com (në anglisht). Marrë më 2021-03-11.
  3. ^ Alburt 2009, p. 44

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]